събота, 2 ноември 2013 г.

Боргунд - църква от зората на християнството в Норвегия

текст: Елица Лукова
снимка: www.foter.com              

Езическите племена, населявали Скандинавия през ранното Средновековие, се славели като смели мореплаватели, умели занаятчии и жестоки завоеватели. С края на Викингската епоха, по тези земи започва навлизането на християнството и строежа на дървени църкви. 

От построените над 1000 дървени църкви в Норвегия до наши дни са запазени едва 28. Най-старата – Урнес,  се намира в Лустер, на брега на Зогнефиорд и е единствената включена в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. 

Най-посещавана от туристите е трикорабната църква Боргунд, построената в областта Лаердал през XII век в чест на Св. Апостол Андрей Първозвани. Тя е съхранена в отлично състояние без значителни реконструкции и реставрации. Освен уникалната архитектура, силно впечатление прави съчетанието на езически и християнски символи. Четири драконови глави, подобни на онези, поставяни на носа на древните викингски кораби, „гонят злите духове” от покрива на Боргунд.

През 60-те години на миналия век скиците на този ранносредновековен архитектурен шедьовър са изпратени в Южна Дакота, САЩ, където днес може да се види точно копие на дървената църква Боргунд.

Плаване по Зогнефиорд
Норвегия - магията на Севера. Част първа
Норвегия - магията на Севера. Част втора 

Публикувано в www.facebook.com/Ladyzdrave


Няма коментари:

Публикуване на коментар