събота, 9 ноември 2013 г.

Плоско коремче - мисията е възможна

текст: Елица Лукова
снимка: www.foter.com


Стрес, нерационално хранене, заседнал начин на живот и в един момент установяваме, че с мъка закопчаваме копчето на любимите си дънки, а над колана започва да „прелива” резултатът от неразумния ни начин на живот. През зимата скриваме проблема под широки пуловери и почти забравяме за него, но в разгара на лятото всяко грамче, а не дай Боже, килограмче, около талията ни е като трън в очите. Проблемът, обаче, не е само естетически, защото според специалистите напълняването в областта на корема повишава риска от рак, диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.

И докато едни са готови са минат и през ада, за да си върнат стройната фигура, други започват да цъкат с език и в главата им звучи настойчиво рефренът: „а дано, ама надали”. Мнозина се чувстват изтощени само при мисълта за упражнения, а промяната в хранителните навици ги ужасява до смърт. Уверявам ви, мисията е напълно възможна, ако промените малко начина си на живот. Достатъчно е да се опитате да спазвате следните съвети:

  • Движете се повече! Няма нищо по-приятно в горещите летни дни от плуването. Ако имате куче, разхождайте го бягайки. Запишете се на народни танци, зумба или нещо друго, което ви доставя удоволствие. Важното е да сте по-активни.

  • Пийте повече вода. Забележете, че не казвам течности, а вода. За правилното функциониране на метаболизма са нужни не натурални сокове, газирани напитки, коктейли или фрапе, а чиста вода.

  • Ако ви се струва прекалено да се лишите от всички други напитки, препоръчвам ви да пиете чай. В помощ на вашата мисия може да бъде комбинацията от зелен чай и мента. Установено е, че зеленият чай не само засилва метаболизма, но и подпомага тялото да се освободи от излишните течности, а ментата подобрява храносмилането и освен това, ще ви помогне да се справите с подутия корем.

  • Най-важното хранене за деня е закуската. Започнете деня с порция овесени ядки, поръсени с канела. Овесените ядки ще ви осигурят бавно освобождаваща се енергия и ще намалят холестерола ви, а сладката подправка ще регулира нивото на кръвната ви захар.

  • Избягвайте рафинираните продукти – бяла захар, бяло брашно, бял ориз. Вместо тях включете в менюто си по-здравословните нерафинирани и минимално обработени техни аналози.
  • Ако досега сте имали угризения на съвестта заради похапването между храненията, спрете да се измъчвате! Може спокойно да замените междинната закуска с шепа сурови бадеми, защото те не водят до натрупване на мазнини в областта на корема. Освен това, съдържат протеини и фибри, витамин Е и изобилие от минерали
  • Включете в менюто си повече зеле, карфиол, броколи, аспержи, целина и спанак. За смилането им се изразходват повече калории, отколкото съдържат самите те (така поне твърди теорията за отрицателния калориен баланс на някои зеленчуци).

  • Доматите са незаменим помощник в борбата ни с излишните килограми. Освен, че намаляват задържането на течности в тялото, те правят обратима лептиновата резистентност, която е една от основните причини за затлъстяването.

  • Други храни, които ще ви помогнат да се справите със задържането на течности в организма са: спанак, аспержи, авокадо, целина, банани, диня, краставици, круши, лимони, праскови.

  • В много случаи проблемите с храносмилането и подуването на корема се дължат на хранителна непоносимост, а храните, които най-често я предизвикват са млякото и пшеницата.

  • Кафето с мляко, газираните напитки и дъвченето на дъвка предизвикват подуване на стомаха, така че, ако искате да имате тънка талия, по-добре се откажете от тях.

  • Постарайте се на трапезата ви често да присъстват мазни риби, като сьомга, сардини, пъстърва, аншоа и скумрия. Те съдържат много протеини и са богати на омега-3 мастни киселини, които освен, че предпазват от сърдечно-съдови заболявания, подпомагат дейността на мозъка и подобряват паметта. По-слаби, по-здрави и по-умни - 3в1 – неочаквано добра комбинация.

Наясно съм, че вредните навици и пагубното им действие върху тялото не могат да бъдат „изтрити” само за няколко седмици, но съм убедена, че комплиментите и възхищението на околните ще ви стимулират още повече. Психолозите казват, че са необходими 6 месеца, за да променим наистина навиците си, затова не си и помисляйте да се откажете заради някое дребно прегрешение. Дайте си време, бъдете постоянни и резултатът няма да закъснее!

Публикуваано в www.facebook.com/Ladyzdrave

Няма коментари:

Публикуване на коментар