вторник, 5 ноември 2013 г.

Неразгаданите мистерии - скулптурата "Криптос"

текст: Елица Лукова
снимка: www.wikipedia.org

Нюансът на илюзията е между едва доловимите сенки и липсата на светлина” гласи първото от четирите закодирани съобщения в скулптурата Криптос на американския творец Джим Санборн, поставена през 1990 година до кафенето на централата на ЦРУ в Лангли, щата Вирджиния. Това е първата от криптографските скулптура на Санборн, названието на която идва от гръцката дума за „скрит”. По създаването й работи заедно с пенсионирания криптограф от ЦРУ Едуард Шайд.

Криптос представлява голям S-образен меден лист, в които са изрязани четири закодирани съобщения, съставени от основните 26 букви на латинската азбука и въпросителни знаци. Едната половина съдържа 865 букви и 4 въпросителни знака, а другата се състои от 867 букви. Още през 90-те години на миналия век успешно са разшифровани първите три съобщения. Разгадаването на четвъртата част на шифъра се оказва костелив орех дори за криптографите от ЦРУ.

През 2006 година Санборн разкрива, че в шифъра умишлено са допуснати грешки – има една пропусната буква и няколко разместени и загатва, че ключът към дешифрирането на четвъртото съобщение е скрит в първите три. Четири години по-късно съобщава, че буквите NYPVTT в последната част означават BERLIN. Въпреки „жокерите”, които дава творецът, четвъртото съобщение, закодирано в криптографската скулптура на Джим Санборн остава една от съвременните неразгадани мистерии.

Неразгаданите мистерии - Бермудският триъгълник
Неразгаданите мистерии - призрачният кораб "Мери Селест" 

Публикувано в www.facebook.com/Ladyzdrave

Няма коментари:

Публикуване на коментар