събота, 2 ноември 2013 г.

Изумителни инженерни съоръжения - язовирът "Трите клисури"

текст: Елица Лукова
снимка: www.foter.com

"Трите клисури" е язовир с водно електрическа централа на река Яндзъ близо до град Сандоупин в китайската провинция Хубей. Изумителното инженерно съоръжение държи редица рекорди, на някои от които се дължи печалната му слава. Идеята за построяването на най-големия хидроенергиен проект в света се заражда още през 1919 година. Изграждането му се свързва със значително въздействие върху околната среда и нарушаване на човешките права – изселени са над 1 200 000 души. Под водата остават много археологически и културни забележителности, като и хиляди населени места. 

Язовирът е построен през 2006, но последната от главните турбини на електроцентралата е монтирана и въведена в експлоатация през 2012 година. Главните турбини са 32 по 700 MW всяка, като има още 2 по 50 MW за захранване на самата електроцентрала. "Трите клисури" е най-голямата електроцентрала в света със сумарна мощност от 22 500 MW. Защитниците на проекта изтъкват, че използвайки енергията на водата, съоръжението намалява потреблението на въглища с 31 милиона тона годишно, което предотвратява отделянето на 100 милиона тона парникови газове, милиони тонове прах, серен диоксид, живак, азотен и въглероден оксид.

Освен производството на електричество, "Трите клисури" има за цел да увеличи на възможностите за корабоплаване по река Яндзъ, както и да предотвратява наводненията в долното й течение.

Години наред геолози, еколози и биолози са сред най-ревностните противници на изграждането на толкова мащабен хидроенергиен проект в гъсто населен район, обитаван от защитени растителни и животински видове, през който преминават геоложки разломи. Те предупреждават за съществуващите скрити опасности, които могат да доведат до истинска катастрофа. Един от най-големите страхове на учените е, че построяването на толкова голям язовир върху два геоложки разлома може да провокира силно земетресение в района. 


Публикуван в www.facebook.com/Ladyzdrave



Няма коментари:

Публикуване на коментар