четвъртък, 7 ноември 2013 г.

Нюхаун – най-дългият бар в Скандинавия

текст и снимка: Елица Лукова

Дания често оглавява различни класации – страната с най-високи данъци и най-много пивоварни на глава от населението, а нейната столица – Копенхаген, всяка година се нарежда сред най-добрите градове за живеене. 

Градът е прорязан от многобройни канали, по които може да се разходите с някоя от лодките, тръгващи от крайбрежната улица Нюхаун. Този канал е прокопан между 1670 и 1673 година от шведски военнопленници по време на датско-шведската война и се простира от пристанището до кралския площад. През 1875 година е изграден първият дървен мост на Нюхаун, който в началото на XX е заменен от настоящия. По продължение на канала са разположени множество стари дървени кораби, част от които са експонати на Датския национален музей, а други са все още използваеми.

Крайбрежната улица привлича туристите и с колоритните къщи от XVII-XVIII век, най-старата от които е от 1661 година. Известният датски разказвач на приказки Ханс Кристиан Андерсен живее и твори в три от колоритните къщи на Нюхаун.

След разходката с лодка може да се насладите на халба хубава датска бира в някое от заведенията, разположени покрай канала. Заради многобройните ресторанти, барове и кафенета Нюхаун често е наричан „най-дългият бар в Скандинавия на открито”.


Публикувано в www.facebook.com/Ladyzdrave

Има ли нещо гнило в Дания? Част първа
Има ли нещо гнило в Дания? Част втора
Малката русалка навърши 100 години
Изумителни инженерни съоръжения - мостът Йоресун

Няма коментари:

Публикуване на коментар