неделя, 17 ноември 2013 г.

Основни причини за респираторните алергии

текст: Елица Лукова
снимка: www.foter.com


Респираторните алергии, в зависимост от органа, който засягат, биват алергичен ринит и алергична астма. Обикновено се причиняват от алергени, намиращи се във въздуха, който дишаме. При попадането им в носа или бронхите на хора, предразположени към алергии, те отключват алергична реакция. Основните причини за респираторните алергии са: полените, домашният прах и микрокърлежите в него, домашните животни и плесените.

Поленът (цветен прашец) се състои от микроскопични поленови зрънца (с размер около 0,05 мм), от които се развиват мъжките гамети на сменните растения. Концентрацията на полен във въздуха се влияе от метеорологичните условия. В сухо и топло време се отделя повече цветен прашец и лесно се разнася от вятъра, от друга страна, дъждът отмива полена от въздуха и намалява риска от алергии. Поленовата алергия се проявява като алергичен ринит, алергичен конюнктивит или по-рядко като астма.

Домашният прах се състои от гъбни спори, плесенни белтъци, поленови зърна, тела и екскременти на хлебарки и много други, сред които най-силният алерген са микрокърлежите.

Микрокърлежите (акари), които предизвикват респираторни алергии са два вида: Dermatophagoides pteronyssinus и Dermatophagoides farinae. Срещат се предимно във възглавниците и матраците, тъй като там отделяме най-много мъртви кожни клетки, с които се хранят акарите. Освен това, телата ни създават оптимална температура и влажност за тяхното размножаване. Макар да са считани за целогодишен алерген, концентрацията на акари е най-голяма през пролетта и есента, поради по-благоприятните условия за развитието им. Алергията към микрокърлежи се проявява главно под формата на ринит и астма, а в някои случаи, като алергичен конюнктивит и атопичен дерматит.

Алергията към животни е все по-често срещана през последните години. Основните източници на животински алергени са: слюнка, екскременти, урина, серум и кожни клетки. Животинските алергени причиняват най-често астма, ринит и конюнктивит, а по-рядко – екзема или контактна уртикария, или дори анафилаксия.

Плесените са често срещани алергени, чието развитие се благоприятства от високата температура и повишената влажност. Отделят спори, чрез които се размножават и именно те предизвикват алергични реакции. Симптомите на алергията към плесени се проявяват през цялата година под формата на ринит, алергичен конюнктивит или астма.


Публикувано в: www.facebook.com/Ladyzdrave

Няма коментари:

Публикуване на коментар