неделя, 3 ноември 2013 г.

Изумителни инженерни съоръжения - асансьорът "Байлонг"

текст: Елица Лукова
снимка: www.foter.com

Замисляли ли сте се кой е най-странният начин да се изкачи стръмна скала? Вероятно с асансьор. Именно такова съоръжение е монтирано през 2002 година на висока скала насред живописен природен парк в китайската провинция Хунан. Асансьорът Байлонг, чието име буквално означава „Сто дракона”, е висок 330 метра, а изкачването с него отнема около 2 минути. Разбира се, човек може да стигне до върха и пеша, но ще са му необходими 2 ½ часа и добра физическа подготовка.

Снабденият с три двуетажни кабини с капацитет 50 човека асансьор е вписан в Рекордите на Гинес с три постижения – най-висок външен асансьор, най-висок панорамен асансьор с двуетажна кабина, както и най-бърз и с най-голям капацитет асансьор в света. 

Изкачвайки се със стъкления асансьор пред туристите се разкрива зашеметяваща гледка към парка и пясъчните натрупвания, с които е известен районът. Монтирането на това удивително инженерно съоръжение в природен парк под егидата на ЮНЕСКО предизвиква яростната съпротива от страна на природозащитници, поради потенциалната вреда, която би могъл да нанесе. Ето защо съдбата му засега остава неясна.
Публикувано в www.facebook.com/Ladyzdrave


Няма коментари:

Публикуване на коментар