понеделник, 4 ноември 2013 г.

Неразгаданите мистерии - Бермудският триъгълник

текст: Елица Лукова
снимка: www.foter.com

Бермудският триъгълник е район в западната част на Атлантическия океан, заключен между мислените линии, свързващи Флорида, Пуерто Рико и Бермудските острови, но точните границите и площта на наричания още Дяволският триъгълник варират според различните източници. През последните 100 години районът е добил печална слава на място, където кораби, самолети и хора изчезват при мистериозни обстоятелства. Сред най-известните инциденти са:

  • Изчезването на кораба USS Cyclops с 309 души на борда през 1918 година на път за Балтимор, Мериленд.
  • Изчезването на превозващите боксит кораби USS Proteus (с 58-членен екипаж) и USS Nereus (с 61 души на борда) през 1941 година. 
  • Изчезването на 5 декември 1945 година на петте военни самолета TBF Avengers, участващи в Полет 19, както и на изпратените по-късно същия ден бомбардировачи PBM Mariner в търсене на самолетите от Полет 19.
  • Изчезването на  пътнически самолет G-AHNP Star Tiger с шестчленен екипаж и 25 пътници на борда на 30 януари 1948 година.
  • Изчезването на самолет Douglas DC-3 с тричленен екипаж и 36 пътници на борда на 28 декември 1948 година.
  • Изчезването на  пътнически самолет G-AGRE Star Angel със седемчленен екипаж и 13 пътници на борда.
  • Изчезването на натоварения със сяра кораб Marine Sulphur Queen с 39 души на борда през 1963 година.
За мистериозните инциденти в района на Бермудския триъгълник съществуват различни хипотези – от свръхестествени причини, като отвличане от извънземни и гигантска черна дупка, която поглъща всичко, до природни явления, като характерните за района тропически урагани, срещането на студеното Лабрадорско и топлото Гълфстриймско течение. Други ги обясняват с т.нар. електронна мъгла или с необичайни магнитни явления, объркващи уредите за навигация, както и с огромни въздушни джобове в океанското дъно пълни с метан, който освобождавайки се потапя кораби и поврежда двигателите на прелитащите самолети. Каквато и да е причината, все още няма убедителни доказателства, които категорично да обясняват загадката на Бермудския триъгълник.

Неразгаданите мистерии - призрачният кораб "Мери Селест"
Неразгаданите мистерии - скулптурата "Криптос" 

Публикувано в www.facebook.com/Ladyzdrave

Няма коментари:

Публикуване на коментар