петък, 1 ноември 2013 г.

Интересни архитектурни решения - Танцуващата къща

текст: Елица Лукова
снимка: www.foter.com

Идеята за създаването на Танцуващата къща в Прага е на родения в Загреб чешки архитект Владимир Милунич. През 1986 година той я споделя с все още малко известния бъдещ президент Вацлав Хавел, а няколко години по-късно Милунич се среща в Женева с канадско-американския архитект Франк Гери и започват съвместната работа по проектирането на Танцуващата къща

Повечето сгради, дело на „най-значимия архитект на нашето време”, както списание Венити Феър нарича Франк Гери, са в стил деконструктивизъм и бързо се превръщат в туристическа атракция. При този стил се отричат принципите на подреденост и рационалност, така характерни за периода на модернизма в средата на миналия век.

Оригиналното име на Танцуващата къща е Фред и Джинжър, кръстена на Фред Астер и Джинджър Рожърс, макар то да се използва много рядко днес. Конструкцията на сградата, наподобяваща танцуваща двойка, е изградена от 99 бетонни панела, всеки от които е с различна големина и форма. В построената през 1996 година сграда се помещава една от най-големите холандски застрахователни компании – Nationale-Nederlanden и единствената част, отворена за посетители е панорамният ресторант на последния етаж, откъдето се открива пленителна гледка към река Вълтава и Пражкия замък.
Публикувано в www.facebook.com/Ladyzdrave


Няма коментари:

Публикуване на коментар