събота, 2 ноември 2013 г.

Извиващият се торс - символът на Малмьо

текст: Елица Лукова
снимки: www.foter.com

След като шведската певица от марокански произход, Лорийн, спечели миналогодишната „Евровизия” в Баку, през 2013 година международният конкурс се състоя в третия по големина град в Швеция – Малмьо. При представянето на града мнозина се впечатлиха от красивата виеща се към небето кула. Построеният през 2005 година небостъргач е най-високата сграда в Скандинавия и макар да не е типичната туристическа атракция, привлича хиляди хора, желаещи да се полюбуват отблизо на шедьовъра на испанския архитект Сантяго Калатрава. „Извиващият се торс” не само променя облика на Малмьо, но и бързо се превръща в негов символ, а през 2007 година е избран за едно от седемте чудеса на Швеция.

При създаването на небостъргача Калатрава черпи вдъхновение от красотата на извиващо се човешко тяло. Високата 190 метра сграда се състои от девет куба. Всеки един от 54-те етажа е извит с 1,6 градуса по посока на часовниковата стрелка спрямо долния, така че цялата сграда се усуква на 90 градуса. Първите два куба са предназначени за офиси, а останалите са заети от 147 луксозни апартамента. Помещенията в сградата са светли и просторни, а срещу баснословния наем, освен фантастична гледка, обитателите получават и миене на прозорците. В студ и пек, двама мъже, които очевидно нямат страх от големи височини, чистят прозорец след прозорец, докато стигнат до последния, а след това започват отначало.


Опора на конструкцията дава сърцевина, в която се намират трите високоскоростни асансьора и стълбището. Изкачването до върха с някой от асансьорите отнема само 38 секунди. На 53 и 54 етаж са разположени конферентни зали със спираща дъха 360-градусова панорамна гледка към Малмьо и намиращата се в непосредствена близост датска столица – Копенхаген.

Изумителни инженерни съоръжения - мостът Йоресун
Швеция - страната на Пипи Дългото чорапче, Volvo и ABBA: Стокхолм. Част първа
Швеция - страната на Пипи Дългото чорапче, Volvo и ABBA: Стокхолм. Част втора
Щвеция - страната на Пипи Дългото чорапче, Volvo и ABBA: Гьотеборг и Малмьо

Публикувано в www.facebook.com/Ladyzdrave

Няма коментари:

Публикуване на коментар