петък, 8 ноември 2013 г.

Хълмът на кръстовете

текст и снимка: Елица Лукова


Умението за изработване на кръстове в Литва е включено в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството. Традиционните литовски кръстове комбинират елементи от скулптура, архитектура, ковачество и са своеобразни произведения на изкуството. 

Хълмът на кръстовете – символ на страданието, надеждата и непобедимата вяра на литовците, се намира недалеч от град Шаулияй. Казват, че първите кръстове се появяват на това място след потушаването на въстанието срещу руския цар през 1831 година, когато мнозина започват да слагат кръстове в памет на свои близки, чиито тела не са погребани. Друга легенда разказва, че традицията започва, когато отчаян баща издига кръст и се моли детето му да оздравее, а след чудодейното изцеление кръстовете започват да се множат. 

По времето, когато Литва е част от Съветския съюз, булдозери многократно изравняват със земята Хълма на кръстовете, а поставянето на нови е забранено, но литовците всеки път го възстановяват с невероятна упоритост и постоянство, издигайки нощ след нощ нови и нови символи на вярата. 

Светът научава за Хълма на кръстовете, когато през 1993 година папа Йоан Павел II посещава святото място и благославя оттам народа на Литва. На видно място се издига голямо разпятие с послание от Светия отец. 

Невъзможно е да се изчисли точният им брой. Кръстове от дърво, камък и метал; от малки кръстчета, които се побират в дланта ти до големи разпятия; кръстове, свидетелстващи за паметни събития и такива, изразяващи вярата и надеждата на хората – техният брой вече надвишава 200 000. Десетки нови кръстове с написани на тях желания се появяват ежедневно и макар, че някой би възкликнал: „Боже, колко мъка има тук!”, аз бих добавила: „И много надежда!”


Публикувано в www.facebook.com/Ladyzdrave

Няма коментари:

Публикуване на коментар