вторник, 5 ноември 2013 г.

Неразгаданите мистерии - призрачният кораб "Мери Селест"

текст: Елица Лукова
снимка: www.foter.com


На 7 ноември 1872 година корабът Мери Селест напуска пристанището на Ню Йорк с десет души на борда – седемчленен екипаж, капитан Бенджамин Спунър Бригс, неговата съпруга Сара и двегодишната им дъщеря София Матилда. Корабът е натоварен с 1701 бъчви алкохол, които трябва да бъдат доставени в италианското пристанище Генуа. В продължение на две седмици 282-тонната бригантина плава в бурните води на Атлантическия океан, където на 25 ноември в 5 часа сутринта е направен последният запис в корабния дневник.

На 5 декември 1872 година членове на екипажа на британския кораб Дей Грация забелязват тръгналия от Ню Йорк 8 дни преди тях Мери Селест на 400 мили източно от Азорските острови. Капитан Дейвид Мурхаус променя курса на Дей Грация, за да окаже помощ на бедстващия кораб.

Качвайки се на борда на Мери Селест откриват, че корабът не е повреден и е в добро състояние, а превозваният товар е непокътнат. На борда има запаси от вода и храна за 6 месеца, но не и кой да ги консумира. Разхвърляните корабни карти, липсващата спасителна лодка и откритите лични принадлежности на екипажа в каютите навеждат на мисълта, че нещо или някой ги е накарал да напуснат кораба много набързо. 

Така се ражда една от неразгаданите и до наши дни мистерии – какво се е случило с десетте души, плавали на борда на Мери Селест? През следващите десетилетия се появяват много теории, които една по една биват опровергавани – от бунт на екипажа и пиратско нападение до смерч, среща с морско чудовище и застрахователна измама.

През 1884 година младият и все още неизвестен писател Артър Конан Дойл описва историята на кораба Мари Селест в разказа „Показанията на Дж. Хабакук Джефсън”, поместен в сп. „Корнхил Магъзийн”. (Писателят променя името от Mary Celeste на Marie Celeste – име, което и до днес много често се използва за назоваване на истинския кораб.)

Неразгаданите мистерии - скулптурата "Криптос"
Неразгаданите мистерии - Бермудският триъгълник 

Публикувано в www.facebook.com/Ladyzdrave

Няма коментари:

Публикуване на коментар