петък, 1 ноември 2013 г.

Дефанс - стъкленият град

текст: Елица Лукова
снимка: www.foter.com

Казват, че има толкова града Париж, колкото хора са го посетили и тук всеки успява на открие своя Париж. Строен в продължение на 2 хилядолетия с невероятна приемственост в архитектурните идеи, Париж продължава да очарова милионите туристи, които ежегодно се стичат от цял свят. Но, ако искате да усетите съвременното, ултрамодерно излъчване на милионния град, не пропускайте да посетите Дефанс – деловият център на френската столица.

Къде се намира Дефанс? Ако се качите на Айфеловата кула и проследите булеварда, свързващ по права линия арката Карусел и Триумфалната арка, погледът ви ще стигне до Голямата арка на Дефанс, проектирана от датския архитект Йохан Ото фон Спрекелсен.

Мнозина наричат Дефанс „стъкления град” заради тоновете стъкло по фасадите на небостъргачите в парижкия квартал, приютил цялото модерно строителство на френската столица. Името на бизнес района идва от статуята „Защитата на Париж” (La Défense – защита, отбрана), което понякога обърква туристите, смятайки Дефанс за военна зона.

В построения през втората половина на XX век делови център се намират офисите на повече от 1500 от най-големите френски и международни компании, в които работят около 150 000 души. Освен десетките небостъргачи, в Дефанс могат да се видят 60 произведения на модерното изкуство, което го превръща в своеобразен музей на открито.

Айфеловата кула
Триумфалната арка
Парижката Света Богородица
Дисниленд - Париж 

Публикувано в www.facebook.com/Ladyzdrave


Няма коментари:

Публикуване на коментар