събота, 9 ноември 2013 г.

Айфеловата кула – символът на Париж

текст и снимка: Елица Лукова


През 1884 година е обявен конкурс за изграждане на невиждано дотогава съоръжение за Световното изложение по случай 100-годишнината от Френската революция. Сред предложените проекти най-впечатляваща е идеята за висока около 300 метра метална кула. Густав Айфел печели конкурса с проекта на своите колеги Морис Коешлен и Емил Нугие. Въпреки бурното негодувание от страна на парижани, сред които и много видни интелектуалци, като Ги дьо Мопасан и Шарл Гуно, строителството започва на 26 януари 1887 година. Нещо повече, Айфел получава изключителното право за ползване на кулата за срок от 25 години и отказва да сподели славата и парите с истинските автори на проекта.

Това изумително съоръжение е построено за 2 години, 2 месеца и 5 дни. Състои се от 18 038 детайла, свързани с 2 500 000 нита. След направеното значително олекотяване, тежи едва 10 тона, а налягането, което оказва върху земната повърхност е само 4 кг/см2.
В деня на откриването, 30 март 1889 година, на кулата все още няма асансьори и желаещите да стигнат до първия етаж (на височина 57 метра) трябва да изкачат 360 стъпала, а до втория (на 115 метра) – още 380. От поканените около 300 души малцина успяват да преодолеят останалите 1092 стъпала, за да стигнат до третия етаж на височина 300 метра.

За да се удължава живота на металната конструкция, тя се пребоядисва на всеки седем години, като за целта се използват по 60 тона боя. В основата кулата се боядисва в по-светъл нюанс, а с увеличаване на височината – в по-тъмен, за да изглежда еднаква на цвят погледната отдалече.

Построената като временно съоръжение кула трябвало да бъде демонтирана след изтичане на концесията на Айфел през 1909 година. Спасена е благодарение на намиращите се на нея радиотелеграфни съоръжения, които по-късно намират и широко военно приложение, както и заради изградените научно-изледователски станции. След монтирането на телевизионна антена през 1957 година, тя достига височина от 320,75м.

Дефанс - стъкленият град
Триумфалната арка
Парижката Света Богородица
Дисниленд - Париж 

Публикувано в www.facebook.com/Ladyzdrave

Няма коментари:

Публикуване на коментар