сряда, 13 ноември 2013 г.

Био храните - лукс или необходимост?

текст: Елица Лукова
снимка: www.foter.com

Диетолозите често ни съветват да включим повече плодове, зеленчуци, риба и пълнозърнести храни в менюто си. Делят мазнините на „добри” и „лоши”, въглехидратите – на „бързи” и „бавни”... и като че ли въпросът за произхода на храната, която поемаме, остава малко на заден план. От друга страна, струва ли си да плащаме толкова висока цена за плодове и зеленчуци, само защото съдържат малко повече витамини и минерали в сравнение с конвенционално отглежданите си събратя? Не е ли достатъчно да измием и обелим кората, където се натрупват значително количество химикали, за да си осигурим здравословна храна на много по-разумна цена? 

Освен многобройните изисквания към качеството на почвата, върху която се отглеждат, едно от основните предимства на био културите е, че те не трябва да бъдат пръскани с пестициди. Това са широко използвани в традиционното селско стопанство препарати за растителна защита, остатъци от които се откриват в нашата храна и повечето хора имат своеобразни „депа” в организма си, поради натрупването им в продължение на години. Най-уязвими са бременните жени и децата. Пестицидите могат да преодоляват плацентарната бариера при бъдещите майки, а при кърмачките те преминават безпрепятствено чрез кърмата в новороденото. Могат да доведат до изоставане в развитието, двигателна дисфункция, поведенчески разстройства, като в много случаи ефектът се проявява години след като човек е подложен на тяхното действие.

Проучванията сочат, че някои плодове и зеленчуци натрупват повече пестициди, докато в други се откриват в много малки количества. Ябълките, гроздето, черешите, крушите, марулите, морковите, ягодите, прасковите и нектарините са сред рекордьорите в натрупването, затова е за предпочитане да купуваме био продукция. Към втората група спадат лукът, доматите, патладжанът, броколите, сладките картофи, грахът, динята, кивито, ананасът и мангото.
При биологичното животновъдство, за разлика от конвенционалното, е забранено даването на растежни хормони и антибиотици на животните. Те трябва да бъдат отглеждани в условия, които запазват естественото им поведение, да имат достъп до открити площи, а храната им да не съдържа ГМО и вторични животински продукти.

И, макар рибата да е ценен източник на протеини и омега-3 мастни киселини, проучванията показват, че в много случаи тя може да съдържа живак, ДДТ, полихлорирани бифенили (ПХБ), диоксини и много други опасни за нашето здраве химикали. Тъй като е трудно да разберем дали рибата, която слагаме на трапезата си е от екологично чист район, децата, бременните жени и кърмачките трябва да избягват консумацията на видове, които натрупват тези замърсители в големи количества, като акула и риба-меч. 

А с риск да разочаровам любителите на био чипса, шоколадовите десертчета и бисквитите ще спомена, че в този случай „био” не е синоним на „здравословен”. Макар и приготвени от органични съставки, те също съдържат много захар, сол и мазнини, така че консумирайте умерено!

Публикувано в www.facebook.com/Ladyzdrave

Няма коментари:

Публикуване на коментар