събота, 9 ноември 2013 г.

Плаване по Зогнефиорд

текст: Елица Лукова
снимки: www.foter.com



Вгледаме ли се в картата на Норвегия, ще забележим, че крайбрежието й е като дантела, изплетена от сушата и много тесни, и дълбоко врязани морски заливи. Страната на фиордите, както я наричат, привлича хиляди туристи, търсещи омайни природни гледки и идеални условия за риболов на сьомга и пъстърва.

Фиордите са образувани преди хилядолетия долини с ледников произход, които постепенно са се изпълнили с морска вода. В централната и най-вдадената в сушата част дълбочината им е най-голяма, а най-плитки са при тесния провлак, който ги свързва с морето.


На 72 км северно от старата столица – Берген, се намира устието на най-дългия фиорд в Норвегия – Зогнефиорд. Круизите по 205-километровия фиорд и неговите ръкави са предпочитана туристическа атракция. Многобройни водопади, спускащи се по скали, които се издигат почти отвесно на височина 1000 и повече метра, недостъпни откъм сушата селца и усещането, че корабът се движи в лабиринт от остри зъбери, ще ви накарат да изпитате чувството за безвремие.


Най-вътрешната част на Зогнефиорд се намира югоизточно от издигаща се на около 2000 м.н.в. планинска верига, покрита от Йостедалсбреен – най-големият континентален ледник на Европа. Тук Зогнефиорд достига 1308 метра дълбочина – още един от неговите рекорди. Близо до морето дъното се издига рязко и дълбочината там е едва 100 метра. 
Публикувано в www.facebook.com/Ladyzdrave



Няма коментари:

Публикуване на коментар