четвъртък, 21 ноември 2013 г.

Холотропното дишане – пътешествие в нашето подсъзнание с мощен терапевтичен ефект

Интервю на Елица Лукова с д-р Мариян Господинов
снимки: д-р Мариян Господинов


Д-р Мариян Господинов завършва Медицинския университет във Варна, след което специализира неорайхианска психотерапия в Швейцария. Завършва тригодишен курс на обучение по холотропно дишане при Станослав Гроф - GTT (ГРОФ ТРАНСПЕРСОНАЛ ТРЕНИНГ). Лицензиран психотерапевт към Европейската асоциация по трансперсонална психология. Преподавател в Международния институт по психотерапия и изследване на съзнанието (МИПИС) – Фрайбург. Учредител и председател на БАТПП (Българска Асоциация по Трансперсонална Психология и Психотерапия). Заедно с Елена Евтимова (също трансперсонален психотерапевт) провеждат семинари по холотропно дишане и трансперсонална психология и създават два нови метода: аквабрийтинг (интензивно дишане във вода) и интензивно дишане с тибетски пеещи купи. В практиката си като психотерапевт комбинира различни психотерапевтични методи от трансперсоналната психология и телесно-ориентираната психотерапия. Работи с хомеопатия, билкови препарати, различни похвати от източната медицина и енергийната медицина.


Само хора разочаровани от традиционната медицина ли се обръщат към Вас?
Голяма част от пациентите ми първо са търсили решение на проблемите си със стандартните методи. Вече има и хора, които благодарение на информацията в интернет за възможностите на тази екологично ориентирана медицина, се обръщат към мен в търсене на такъв начин за профилактика, за личностно развитие и за лечение на актуални проблеми.

Защо решихте да се занимавате с трансперсонална психология, а не с традиционна психотерапия?
В началото на 1991 година, все още като студент по медицина, посетих семинар по трансперсонална психология и психотерапия, а това беше много рядка възможност. За България думата психотерапия беше съвсем непозната. Очаквах, че ще слушам лекции за Юнг и Фройд, носих си бележници и химикали. През първия ден бях много разочарован, че не написах и ред в тефтерите, защото медитирахме, след което споделяхме преживяното. После трябваше да правим упражнения за осъзнаване на нашата сетивност. Всички споделяха много странни неща и аз си помислих, че аз съм сбъркал семинара и съм попаднал сред хора с проблеми и моето място не е там. Тъй като бях платил голяма сума за семинара, реших да отида и на втория ден и това преобърна живота ми. Тогава започнаха да се случват всички онези странни за мен неща, за които споделяха другите. Аз започнах да ги преживявам и да усещам промяната, която ставаше с мен, като в същото време виждах промените, които се случваха с хората. На този семинар до такава степен се впечатлих от метода, наречен холотропно дишане, че реших с него да е свързано професионалното ми развитие като лекар по-нататък. Бих казал, че разделям живота си на две – до първата холотропна сесия и след нея. Животът ми се преобърна в положителен смисъл – стана много по-пълноценен, много по-осъзнат, много по-истински. Виктор Абрамов беше този, който успя да запали искрата в мен и аз останах да помагам с каквото мога през целия престой на преподавателите в България. Когато те си тръгнаха, продължих да поддържам връзка с тях и след шест месеца Виктор Абрамов пристигна в България със семейството си и остана тук в продължение на три години. През целия този период аз се обучавах и асистирах, а когато завърших медицина, записах неорайхианска психотерапия.


Станислав Гроф създател на трансперсоналната психология и на метода холотропно дишане


Какво представляват холотропните сеанси?
Като чиста техника холотропното дишане не представлява нещо сложно. Ефектът, който се постига е благодарение на интензивно дишане, без пауза между вдишване и издишване, съпроводено със специално подбрана, емоционално наситена музика. С помощта на това дишане и на музиката, която през цялото време е различна, ние попадаме в различни области на нашето подсъзнание. Области, които в първите сесии са наситени с негативни отпечатъци от нашето минало, стресови ситуации, от които не сме успели да се освободим и те продължават да присъстват в нас под формата на физически блокажи, натрупани в мускулите на тялото, под формата на емоционални блокажи в нашето подсъзнание – сдържани мъка, гняв, агресия, страх, паника. Достигайки до тези области, ние преживяваме емоционалните състояния отново, тоест от областта на подсъзнанието те излизат в областта на оперативното ни съзнание или в тази част, с която ние възприемаме света и преживяваме нещата. Добре е, ако по време на сеанса можем отново да преживеем тези състояния, защото така се освобождаваме завинаги от енергийния заряд, който те поддържат в организма ни. Тези емоционални състояния и енергийни заряди, които са в нас, са свързани със стресовите ситуации и може да се каже, че са източник на проблемите ни. След холотропни сесии, особено след първите сеанси, човек се чувства като новороден, като че ли е свалил един огромен товар от плещите си и това наистина е така, защото той се е освободил завинаги от това напрежение.

Казахте, че психотерапията е била много непозната преди 20 години.
Не, просто през 1991 година нямаше психотерапия в България.

Като че ли българинът изпитва срам да каже, че посещава психотерапевт...
Така беше. Започнах да работя като психотерапевт през 1996 година, тоест открих си кабинет и тогава това беше много странно. Наистина беше срамно за много хора да търсят такава помощ, но след толкова време мога да кажа, че психотерапията става все по-популярна. За съжаление, все още преобладават хората, които търсят психотерапевтична помощ в един много напреднал етап от своето състояние. Обикновено в началните стадии човек все още си мисли, че ще се справи и ще реши проблема чрез разговори с приятели, с помощта на някакви хапчета. По-трудно се работи с депресивни състояния, които са в напреднала фаза. Холотропното дишане освен, че има мощен терапевтичен ефект, има и много важен профилактичен ефект. Аз използвам холотропното дишане и като индивидуална, и като групова терапия. На семинарите идват много хора, които нямат реален здравословен проблем, но те знаят за потенциала на този метод, за способността му да ни освободи от травмите от нашето раждане и най-ранно детство, да ни освободи от ненужното напрежение и агресията, която ние държим с себе си. Агресията до такава степен е проникнала в ежедневието ни и до такава степен оказва влияние, че тя се проявява в личните ни взаимоотношения, в семейството и работата, и ако ние можем да се освободим от това, което носим в себе си, животът ни ще бъде много по-хармоничен и по-осъзнат. Човек, минал през сесии на холотропно дишане, става по-спокоен и по-неуязвим за напрежението и провокациите около него.

Аквабрийтинг – интензивно дишане във вода



След като нещата започват да се натрупват още от самото раждане, трябва да ли да се чака толкова дълго време или работите с деца и подрастващи?
В интерес на истината, трябва да се работи още с бременните жени. Ние обикновено смятаме, че животът ни започва от рождената ни дата, но в действителност, нашият живот започва още със зачеването ни и тези девет месеца, които ние прекарваме в утробата са даже много по-важни и те са определящи в живота ни. В древността хората са осъзнавали важността на този период. А какво се случва сега? Майката работи до термина и едва ли не от работа отива да ражда. Детето се ражда в една много студена среда, лишено от първите ласки и близост, което неминуемо оказва влияние. След това идва възпитанието. Голямо влияние върху нас оказва конфликтът, който се проявява при потискане на биологичните импулси на едно дете и социалните изисквания, правилата, нормите, които обществото и семейството налагат. „Не, това е срамно. Така не се прави. Ти си лош, ако го правиш. Така трябва да реагираш.“ В един момент детето започва да пречупва своя характер и своето поведение, в зависимост от тези изисквания, за да се хареса на близките, за да бъде утвърдено. Утвърждаването е много важен елемент в съществуването на човека. За да се хареса, детето започва да потиска биологичните импулси, а това е енергия в нас, която след години, а може и по-рано, стига до една критична точка, когато тялото и психиката започват да се стремят да се освободят от нея. Така се появяват хиперактивността при децата, невротичните състояния, психосоматичните заболявания, като високо кръвно налягане, кожни заболявания, проблеми с щитовидната жлеза. Сега за почти всички заболявания се смята, че са психосоматични. Тук идва ролята на холотропното дишане и заниманията с духовни практики като начин за освобождаване от всичко това. По принцип, трансперсоналната психология е научен подход, четвъртото основно направление в психологията, но за разлика от другите направления, тя включва един аспект в нашата психика, който другите не изучават, а именно – духовния аспект. Трансперсоналната психология се занимава с изследване на духовните аспекти в човешката психика, използва методи и практики от древността, като ги преразглежда от научна гледна точка. Холотропното дишане се явява именно такъв метод като компилация на това, което са използвали в древността – дишането, барабаните, музиката... Древните жреци именно по такъв начин са поставяли хората в изменено състояние на съзнанието, в което човек може да се освободи от напрежението и да се докосне до една друга реалност. Реалност, която авторът на метода – Станислав Гроф, нарича трансперсонална област в нас, където се съдържа информация за всичко и за всякога.


Български специалисти по холотропно дишане – д-р Мариян Господинов, Елисавета Димитрова, Венелин Димитров и Елена Евтимова на работна вечеря със създателя на метода д-р Станислав Гроф (12 Европейска конференция по Трансперсонална психология в Милано - 2010г.)


По време на това изменено състояние на съзнанието човек губи ли връзка с реалността?
През цялото време една немалка част от нашето съзнание остава активна, тоест ние знаем къде сме, чуваме музиката, ако сме в група, чуваме емоциите, които другите преживяват, но в същото време, имаме наши емоции и асоциации. В този момент е най-добре да се отпуснем и да се интегрираме в това, което е случва, защото в нашите възможности е да спрем процеса, ако нещо не ни хареса. Интересното е, че в първите сесии много неща може да не ни харесат и моята работа е да подготвя човека, че наистина си заслужава да премине тези неприятни усещания, които се появяват, защото той се освобождава от техния източник.

А може ли човек да практикува холотропно дишане сам у дома?
Въпреки че една част от съзнанието е активна, състоянието е много дълбоко и поради това, не се препоръчва човек да практикува холотропно дишане сам. Едно от преживяваният в трансперсоналната област е идентификацията и в това изменено състояние на съзнанието човек може да има усещането, че е на друго място, в друго време или че е друг човек. Все едно да се опитваш да покориш сам Еверест. Едва ли ще  успееш, ако няма кой да те води. Ролята на терапевта е по-скоро на водач в холотропния процес. В този смисъл не е добре да си сам. Ако човек е сам, няма да се отпусне напълно, защото една част от съзнанието ще бъде нащрек и тя ще контролира процеса. Идеята е ние да контролираме колкото се може по-малко, да се отпуснем и да се отдадем на това, което се случва. Това е едно пътешествие в подсъзнанието, а ние не знаем какво се случва там, затова терапевтите са обучени как да водят този процес. Като техника холотропното дишане не е нещо сложно, но има голямо значение личността на психотерапевта и неговото духовно развитие. Моят преподавател в Швейцария, професор Валдо Бернаскони казва, че няма болест, която не може да се лекува, има терапевт, който не може да я излекува.


Тибетски пеещи купи


Освен в борбата със стреса, при какви състояния още може да се използва холотропното дишане?
Този метод по-скоро служи като профилактика в борбата със стреса. На чисто енергийно ниво се премахват евентуални причини, които по-късно могат да се явят източник не само на психически, но и на физически проблеми. Всяко едно заболяване започва първо на енергийно ниво, а ние възстановяваме енергийния баланс в тялото. Освен това, холотропното дишане има много мощен терапевтичен ефект при различни състояния, като депресии, панически атаки, невротични състояния, безсъние, безпокойство, състояние на психоемоционална възбуда, постравматичен стрес, някои психосоматични заболявания и различни видове зависимости, но не като независим метод, а като част от терапевтичния процес. От друга страна, това е метод за личностно развитие. Метод, отприщващ потенциала, който имаме в нас и който е потиснат по време на нашето възпитание. Холотропното дишане е метод на преживяването. Преживявайки състоянията, ние се освобождаваме от ограниченията и ставаме много по-осъзнати и чувствителни към процесите, които са в нас, много по-стабилни и здраво стъпили на земята, много по-независими от страховете, които сме имали и от външните условия, много по-уверени в себе си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар