понеделник, 3 март 2014 г.

Има ли нещо гнило в Дания? Част втора

текст и снимки: Елица Лукова

Копенхаген неизменно заема някое от челните места в ежегодната класация за най-добър град за живеене в света, а през 2008 година дори оглави класацията. Защо ли е толкова хубаво да се живее в столицата на страната с най-високи данъци? Някои статистики сочат, че Копенхаген се обитава от най-щастливите хора на земята. Може би има връзка фактът, че Дания е страната с най-много пивоварни на глава от населението или твърдението, че там има повече дългокраки блондинки, отколкото на което и да е друго място (за второто изпитвам известни съмнения).

Не знам дали Копенхаген е най-доброто място за живеене, но със сигурност е място, където няма да скучаете. Ако не ви се ходи пеша или не искате да използвате претъпкания градски транспорт, може да се разходите с един от 2000-те безплатни велосипеда, които се намират по улиците на града от април до ноември.

Независимо дали ще решите да се разходите пеша или с велосипед, не забравяйте да погледнете към гигантския термометър на сградата, намираща се точно на ъгъла на H. C. Andersen и Vesterbrogade. Той е разположен по цялата ѝ височина, а над него има две златисти фигури – при сухо време ще видите дамата с велосипеда, а ако се очаква дъжд, излиза жена с чадър.

Една от забележителностите на града несъмнено е Фредерикскиркен или по-известна като Мраморната църква, която има най-големия купол в Скандинавия – 31 метра в диаметър. Това го нарежда на четвърто място по големина в Европа. Куполът лежи върху 12 колони и е създаден по подобие на този на базиликата „Свети Петър” във Ватикана, който е с големина 42,5 метра.

Мраморната църква 

Нещо, което ще ви остави без дъх в буквален и преносен смисъл е изкачването по тясното и стръмно стълбище във вътрешността на купола, но усилията ви ще бъдат възнаградени с неповторима гледка към двореца Амалиенборг и новата сграда на операта.

Дворецът Амелиенборг, паметникът на Фредерик V, а в дъното – сградата на операта (изглед от купола на Мраморната църква)

В Дания дори в морето има разположени ветрогенератори (изглед от купола на Мраморната църква)

Ако това изкачване ви се е сторило крайно недостатъчно, ви препоръчвам да се отправите към прословутата Кръгла кула, от покрива на която също може да се полюбувате на Копенхаген. Тя е един от многото архитектурни проекти от времето на Кристиан IV. Построена през 17 век като астрономическа обсерватория, днес Кръглата кула е един от най-посещаваните туристически обекти в града. До покрива се стига по дълъг спираловиден коридор без стъпала. Идеята за построяването му в този вид е възможността да се стигне до върха на кон.

Кръглата кула

Изглед от покрива на Кръглата кула

Още една забележителна сграда от времето на Кристиан IV, известна с 56-метровата си кула, която представлява усукани опашки на четири дракона. Първоначално тук се намира стоковата борса, а от 1808 година започва и търговия с ценни книжа. Копенхагенската фондова борса се помещава в тази сграда до 1974 година.

Ако са ви останали още сили, може да се изкачите и до върха на 90-метровата кулата на Църквата на нашия Спасител, построена в края на 17 век. За да се насладите на неповторимата гледка, която се открива оттам, трябва да преодолеете 400 стъпала, последните 150 от които са външни. Самата стълба се завива 4 пъти обратно на часовниковата стрелка около фасадата на кулата.

В центъра на Копенхаген се намира и фонтанът с щъркелите, подарен за сребърната сватба на принц Фредерик (Фредерик VIII) и принцеса Луиза през 1894 година. От 1950 година насам съществува традиция акушерките да танцуват около фонтана, когато се дипломират.

Музеят на рекордите на Гинес е чудесен начин да прекарате час-два. Ще научите много увлекателни факти, свързани със световните рекорди. Не пропускайте да се снимате до фигурата на най-високия човек в света.

Интересно хрумване – цялата фасада е обсипана с цветя

В сърцето на града е разположен един от най-старите увеселителни паркове в света - Тиволи. „Когато хората се забавляват, не мислят за политика.” С тези думи Георг Карстенсен убеждава крал Кристиан VIII за необходимостта от създаването на парка през 1843 година.

От 2006 година в парка се издига най-високата въртележка в света. Оттам не само може да разгледате големия 80 декара парк от птичи поглед, но и целият град се вижда като на длан.

След двудневния престой разбирам, че ако има нещо гнило в Дания, то определено не е в Копенхаген и съм твърдо решена някой ден да се върна, за да видя колкото е възможно повече от малката, но приказно красива скандинавска държава.

Публикувано в www.bg-damma.com

Има ли нещо гнило в Дания? Част първа
Нюхаун - най-дългият бар в Скандинавия
Малката русалка навърши 100 години
Изумителни инженерни съоръжения - мостът Йоресун


Няма коментари:

Публикуване на коментар