сряда, 6 ноември 2013 г.

Фобии и страхове

текст: Елица Лукова
снимка: www.foter.com

Всеки от нас може да изпитва силен страх от нещо – змии, преглед при зъболекар или големи височини. Къде обаче е границата между нормалното чувство и патологичния страх? Нормално е да се изпитваме страх в опасни ситуации, но когато не съществува реална опасност или тя е силно преувеличена, вероятно става въпрос за фобия.

При страдащия от фобия човек страховете стават толкова силни, че могат да започнат сериозно да нарушават нормалния му живот. В много от случаите предметът, ситуацията или дейността, които провокират огромното безпокойство, не представляват сами по себе си някаква сериозна опасност. Хората често осъзнават, че страховете им са неоснователни и все пак, не могат да контролират чувствата си.

На практика, може да се развие фобия към всичко. Най-често към паяци (аракнефобия), змии (офидиофобия), големи височини (акрофобия), затворени тесни пространства (клаустрофобия), зъболекари (дентофобия) и насекоми (ентомофобия), но съществуват и доста странни фобии. Някои имат страх от цветове (хромофобия), който може да е например страх от жълто (ксантофобия) или черно (меланофобия). Други имат страх от миене (аблутофобия), работа (ергофобия) или мислене (фронемофобия). Трети изпитват страх да не развият фобия, което само по себе си също е фобия (фобофобия).

Добрата новина е, че това често срещано състояние е лечимо. Ако фобията е към нещо, което може да се избягва и страхът не нарушава начина на живот, не е необходимо да се търси помощ. Според специалистите, осъзнаването на проблема е първата крачка към превъзмогването на фобията. И макар, естествената реакция на човек е, да се опитва да избегне това, което провокира фобията му, следващата стъпка е да се изправи срещу страха си. В случаите, когато страхът е от нещо широко разпространено, като числото 8 (октофобия), слънцето (хелиофобия) или праха (аматофобия), болезнената среща със страха е ежедневие. Добре е, ако стратегиите за самопомощ не дават резултат, да бъде потърсена специализирана помощ.


Публикувано в www.facebook.com/Ladyzdrave

Няма коментари:

Публикуване на коментар