събота, 2 ноември 2013 г.

IMSI - иновативен метод в асистираната репродукция


текст: Елица Лукова
снимка: www.foter.com


От раждането на Луиз Браун, първото „бебе в епруветка”, заченато извън майчината утроба, са изминали 35 години и днес на инвитро оплождането вече не се гледа като на някаква загадъчна процедура за лечение на безплодие. Благодарение на изобретения от проф. Робърт Едуардс метод, на бял свят са се появили над пет милиона бебета. За своето забележително откритие проф. Едуардс получава Нобелова награда за медицина.

През последните години инвитро оплождането (IVF) е все по-широко прилаган метод за асистирана репродукция. За разлика от вътрематочната инсеминация, при която сперматозоидите се инжектират директно в матката, при класическото IFV зрелите яйцеклетки се събират в лабораторни условия със селектираните сперматозоиди на партньора (или избран донор), за да се оплодят. Те престояват от 6 до 18 часа в инкубатор при температура 37˚C. Имплантирането на ембрионите (оплодените яйцеклетки) в маточната кухина може да се извърши от 2 до 5 дни след пункцията на фоликулите.  

През 90-те години на миналия век е разработен методът ICSI (Intra Cytoplasmic Sperm Injection), при който под микроскопски контрол, при увеличение на образа 3200 пъти, в цитоплазмата на яйцеклетката се инжектира единичен сперматозоид. Този метод често се прилага, когато класическото инвитро оплождане не дава резутат, съществуват имунологични причини за стерилитет или причината за безплодието е свързана със силно намален брой и подвижност на сперматозоидите.  

Създаденият през 2004 година иновационен метод IMSI (Intracytoplasmic morphology selected sperm injection) е още по-ефикасен в борбата с безплодието със силно изразен мъжки фактор. Благодарение на използваната DIC микроскопия и оптично увеличение на образа над 16 000 пъти, специалистите по репродуктивна медицина имат възможност да изберат сперматозоидите с най-добри морфологични особености и подвижност. Обикновено IMSI се прилага при неуспешна бременност без видими причини, при неуспешно оплождане чрез ICSI и при пациенти с висок процент на сперматозоиди с лоша морфология или ДНК фрагментация.
Скептиците изтъкват доводи, че IMSI не се различава значително от ICSI, тъй като и при ICSI специалистите по репродуктивна медицина също избират най-добрите сперматозоиди. Подходящите сперматозоиди трябва да са с определена форма, големина и подвижност. Те трябва да имат овална главичка с дължина между 4 и 5 µm и ширина между 2,5 и 3,5 µm. Формата и дължината на опашката на сперматозоидите е от голямо значение за тяхната подвижност. По същество ICSI и IMSI са сходни методи, като основната разлика между тях е използването на многократно по-мощна микроскопия при IMSI. Това дава възможност да се избегне изборът на сперматозоиди с аномалии. Нещо повече, проучванията показват, че IMSI увеличава над два пъти шансовете за имплантиране на ембриона и успешна бременност.

Минимално инвазивни техники за диагностика и лечение на инфертилитет при жените

Публикувано в www.bg-mamma.com и www.bg-damma.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар