събота, 9 ноември 2013 г.

Как да запазим добрата си памет с напредването на възрастта?

текст: Елица Лукова
снимка: www.foter.com



Често обвиняваме възрастта за отслабването на паметта и забавената мозъчна дейност. А как е възможно актьори на преклонна възраст да учат нови роли? И какво да правят онези, които, макар и вече на години, са решили да учат чужди езици? Проучванията показват, че някои храни и напитки помагат за запазване на добрата памет и ясната мисъл, като същевременно намаляват риска от деменция:

  • Мазните риби, като сьомга, пъстърва, риба тон, херинга и скумрия, съдържат голямо количество омега-3 мастни киселини, които са особено важни за правилното функциониране на мозъка.
  • Ако не обичате риба, включете в менюто си орехи, ленено семе, спанак, броколи, тиквени семки, соя. Те също са много богати на омега-3 мастни киселини.
  • Скаридите и стридите съдържат голямо количество витамини B3 и B12, които спомагат за съхраняване на паметта и подобряват мозъчната дейност.
  • Голямото количество антиоксиданти в плодовете и зеленчуците предпазват мозъчните клетки от увреждане. Ако искате дълго време да се радвате на добра памет, яжте повече банани, кайсии, манго, диня, смокини, спанак, броколи, къдраво зеле и кресон.
  • Полифенолите в зеления чай са мощни антиоксиданти, предпазващи мозъчните клетки от увреждане от свободните радикали.
  • Ограничете приема на алкохол. Освен черния дроб, той засяга и мозъка. Изключение прави само червеното вино, което консумирано в умерени количества (1 чаша за жените и 2 за мъжете), намалява риска от развитие на болестта на Алцхаймер, благодарение на съдържащия се в него флавоноид резвератрол.

Публикувано в www.facebook.com/Ladyzdrave

Няма коментари:

Публикуване на коментар