петък, 22 ноември 2013 г.

Малта - перлата на Средиземноморието. Част трета

текст и снимки: Елица Лукова

Вторият по големина остров, Гозо, е едва на шест километра от Малта, но е много по-различен. Преди години е имало идея за свързване на двата острова чрез мост и макар японските инженери, които пристигат, да смятат проекта за технически изпълним, той така и не се осъществява поради необходимите големи капиталовложения. Независимо от това, че хиляди хора ежедневно пътуват между двата острова, много от тях изпитват облекчение от провала на този проект. Какво толкова отличава двата острова ли? Привидно това е повечето зеленина, плодородната почва и живописните гледки на Гозо, но местните казват, че основната разлика е в населението. Докато малтийците са открити и лъчезарни, гозитанците (така се наричат жителите на Гозо) са сдържани и със суров характер. Казват, че е много трудно да се сприятелиш с някой от тях, но ако все пак го спечелиш, ще имаш приятел за цял живот.

Една от най-големите атракции на Гозо е разходката с лодка в т.нар. Вътрешно море. Лодкарите умело прекарват лодките през тесен процеп във високите скалите, отделящи този малък воден басейн от морето. По време на разходката може да се полюбувате на коралите и причудливите скални форми.

Вътрешното море – остров Гозо

Най-големият град на Гозо е столицата Виктория с население от около 6500 души, което е почти една пета от жителите на острова. Името на града е дадено през 1897 г. от британското правителство, но гозитанците все още често използват старото му название - Рабат.

В най-високата част на Виктория се намира цитаделата, която сама по себе си е като музей на Средновековието. Особено внимание заслужава катедралата. Земетресение през 1693 г. разрушава по-голямата част от намиращата се на това място църква. Тогава Лоренцо Гафа прави проекта на катедралата, но тя остава без купол, поради липса на достатъчно средства за постояването му. Разбира се, подобни дреболии не могат да разтревожат гозитанците и те възлагат на художника Антонио Мануеле да изрисува фреските по плоския покрив, създавайки оптическата илюзия, че купол все пак има.

Катедралата, която е част от цитаделата във Виктория.

Църквата „Сейнт Джордж“ във Виктория, чийто интериор се дължи на художници като Джан Батиста Конти, Джузепе Гали, Стефано Ерарди и Матиа Прети.

Къщите на остров Гозо се отличават с много по-богата орнаментика от тези на малтийците.

Туристите често си купуват ликьор и сладко, направени от плодовете на кактус

Както на Малта, така и на Гозо има множество мегалитни храмове от хилядолетия преди Христа

Най-малкият от островите в архипелага, Комино, има площ едва 3,5 km2 и 4 постоянни жители, но през лятото е обект на засилен интерес от страна на туристите. На острова има един-единствен хотел, в който те могат да отседнат. За постоянните жители и летните посетители се грижат един свещеник и един полицай, които пътуват до Комино от близкия остров Гозо.

Независимо дали сте решили да посетите Малта заради богата ѝ история, или за да се насладите на плажовете ѝ, да учите английски в някое от многобройните езикови училища или в един от най-старите университети в Европа - Малтийския, няма да останете разочаровани. Със своето спокойствие и гостоприемство малтийците навсякъде ще ви накарат да се чувствате добре дошли.

Малта - перлата на Средиземноморието. Част първа
Малта - перлата на Средиземноморието. Част втора
Малтийските автобуси (фотогалерия - част първа)
Малтийските автобуси (фотогалерия - част втора)
Свети Йоан Кръстител - катедралта с най-красивия под в света

Публикувано в www.bg-damma.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар