петък, 8 ноември 2013 г.

Нони - панацея или надежда в бутилка?

текст: Елица Лукова
снимка: www.foter.com


Нони (Morinda citrifolia L) е едно от многото имена на храст или малко вечно зелено дърво, което се среща в Полинезия, Азия и Австралия. Расте както в сенчести гори, така на открити скалисти или вулканични терени. Нони цъфти и дава плодове целогодишно. Макар плодовете да имат силна миризма и неприятен вкус, те се използват освен като храна, и за приготвянето на сок, широко прокламиран като панацея. 

Повече от 2000 години полинезийските лечители използват различни части на нони за приготвяне на медикаменти за голям брой заболявания – артрит и ставни болки, главоболие, бактериални и вирусни инфекции, възпаление на венците, респираторни заболявания, менструални болки. Това привлича вниманието на учените и те започват обстойни лабораторни изследвания. Установено е, че плодовете на нони са богати са на витамини, минерали и на много фитохимикали, чиято биологична активност все още е обект на проучвания.

Според изследователите нони притежава силни антиоксидантни, имуностимулиращи и противотуморни свойства. Има болкоуспокояващо и тонизиращо действие. Препоръчва се приемането му във възстановителен период след тежки заболявания и химиотерапия. Подобрява дейността на сърдечно-съдовата и храносмилателната система. Към дългия списък състояния, при които може да се използва нони, те добавят атеросклероза, хипертония, диабет, депресия, тумори и кисти, СПИН, бъбречни и чернодробни заболявания.

Според изследователите използването на нони като храна е безвредно, но все още не са напълно проучени евентуалните странични ефекти, които може да има приемането му в лечебни дозировки. Поради голямото количество калий, което съдържа нони, се препоръчва да не се съчетава с лекарства за високо кръвно налягане, водещи до повишаване на калия в кръвта. Специалистите съветват да не се приема заедно с лекарства, които имат хепатотоксично действие. Предполага се, че нони променя действието на медикаменти, които забавят съсирването на кръвта. Препоръчва се бременни жени и кърмачки да приемат нони след консултация с лекар.

Лабораторните изследвания за разкриване тайните на нони продължават. Дали наистина е панацея или поредният продукт с преувеличено чудотворно действие? Ще ми се да вярвам, че не си купуваме поредната „надежда в шишенце”, лекуваща всяка болест, която трудно се овладява от традиционната медицина.

Публикувано в www.bg-damma.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар