четвъртък, 7 ноември 2013 г.

Имало едно време в Манхатън четири красиви и умни неомъжени жени

текст: Елица Лукова
снимка: www.starpulse.com

„Има хиляди, може би, десетки хиляди такива жени в града. Всички ги познаваме и ги смятаме за страхотни. Те пътуват, плащат данъци, дават 400 долара за чифт сандали на Маноло Бланик... и са сами. ... Защо има толкова много страхотни неомъжени жени и никакви страхотни неженени мъже?”, пита Кари Брадшоу в пилотният епизод на култовия сериал „Сексът и градът”, излъчен точно преди 15 години. 

Всичко започва през 1995 година, когато известният телевизионен продуцент Дарън Стар, създател на „Мелроуз Плейс” и „Бевърли Хилс, 90210”, заминава за Ню Йорк, за да работи над сериала „Сентръл Парк Уест”. По това време става голям почитател на рубриката „Сексът и градът”, която Кандис Бушнел води в „Ню Йорк Обзървър”. Идеята за екранизацията на вестникарската колонка се заражда, когато Бушнел интервюира Дарън Стар. Така, Кандис Бушнел се превръща в Кари Брадшоу, а тогавашният издател на „Вог” – Рон Галоти, е използван за изграждане образа на Тузаря. 

Кари Брадшоу (Сара Джесика Паркър) е сърцето и „гласът” на сериала. В продължение на 6 сезона тя „търси любовта – истинска, абсурдна, неудобна, всепоглъщаща” и същевременно се опитва да запази своята независимост. Шарлът Йорк (Кристин Дейвис) е жената, която вярва в романтиката и е сигурна, че ще намери идеалния мъж само, ако „играе по правилата”. Независимо дали харесвате Саманта Джоунс (Ким Катрал) или се ужасявате от нейното поведение, едно е сигурно, тя е най-колоритният образ в „Сексът и градът”. Според нея и жените могат да правят секс като мъжете ... без чувства. И в допълнение – обзетата от кариерата си адвокатка Миранда Хобс (Синтия Никсън) с остър език и цинично отношение към мъжете и връзките. Трудно бихме могли дори да си представим, че четири толкова различни жени могат да бъдат приятелки в реалността.

Сред многото мъже в живота им, всяка от героините има поне по една вълнуваща и запомняща се връзка. Несъмнено най-харизматичният мъжки образ е този на Тузаря (Крис Нот) – голямата любов на Кари. Химията между тях струи от екрана и независимо колко пъти късаха, ние усещахме, че те са един за друг и връзката им не може да приключи просто така. В третия сезон се появява дизайнерът на мебели Ейдън (Джон Корбет)– „доброто момче”, което всяка жена би искала за съпруг. Той е пълна противоположност на Тузаря и печели не само сърцето на Кари, но и на многобройните почитателки на сериала. Когато Ейдън къса с Кари, феновете обсипват HBO с миниатюрни дървени столчета и писма с призиви да върнат любимия им персонаж на екран. „Бях доволен, когато Майкъл Патрик Кинг ме помоли да отслабна, защото се нуждаех от причина да го направя. Обичам да ям, да пия и не ми се тренира. Свалих 7 килограма и започнах да спортувам. След това се подстригах и това беше достатъчно, за да се види разликата.” – споделя Джон Корбет за завръщането си през четвъртия сезон на „Сексът и градът”. И макар Ейдън да е по-неотразим от всякога, като че ли ние винаги имахме чувството, че Тузарят е единственият мъж, който е достатъчно добър за Кари, дори, когато се питаше дали наистина го обича или е пристрастена към болката – „изтънчената болка да желае някого толкова недостижим.”

Шест сезона на екран и 94 епизода, посветени на връзките„такива, които ти откриват нещо ново и екзотично; други, които са стари и познати; такива, които предизвикват много въпроси; други, които те отвеждат на неочаквано място; такива, които те водят някъде много далеч и други, които те връщат обратно, но най-вълнуващата, предизвикателна и значима връзка от всички е тази, която имаш със себе си. И, ако намериш някой да те обича, обичаш!”

Публикувано в www.facebook.com/Ladyzdrave

Няма коментари:

Публикуване на коментар