сряда, 27 ноември 2013 г.

Какво съдържа пастата за зъби?

текст: Елица Лукова
снимка: www.foter.com


В търговската мрежа се предлага голямо разнообразие от пасти за зъби, както профилактични, така и за специфични дентални проблеми, избелващи, за чувствителни зъби и много други, но когато избираме паста, замисляме ли се какво може се крие в тубичката или е достатъчно обещанието за здрави зъби и свеж дъх в поредната реклама? Нека разберем какво се съдържа в най-използвания продукт за устна хигиена.

Поради доказаната си способност за предотвратяване на кариесите, флуоридът е едно от най-употребяваните активни вещества. Продължителното поглъщане на флуоридна паста в малки количества може да доведе до хронична токсичност, а поемането в големи количества води до остра токсичност. Продължителното приемане на големи количества флуоридна паста за зъби може да доведе до флуороза. 

Тъй като захарта спомага за растежа на бактериите, причиняващи кариеси, производителите обикновено използват изкуствени подсладители, като захарин и сорбитол. Освен това, те добавят антибактериални агенти, които са два основни вида: бактерицидни (убиват бактериите) и бактериостатични (спират растежа им, забавяйки техния метаболизъм). Много пасти за зъби съдържат сода бикарбонат заради избелващото й действие и способността й да поддържа алкална среда в устната кухина, което възпрепятства развитието на бактериите. 

Друга основна съставка е пенообразуващият агент натриев лаурил сулфат (SLS), който може да бъде открит и в някои шампоани. Той може да причини язви в устната кухина и да увреди намиращите се под лигавицата тъкани. Натриевият лаурил сулфат и флуоридът са две от съставките в пастите за зъби, променящи вкусовите ни възприятия. Ето защо, портокаловият сок и много храни, приети след като сме си измили зъбите, имат доста неприятен вкус.

Пастите за зъби могат да съдържат много опасни и дори потенциално смъртоносни компоненти. Такъв е случаят с откритото от Американската администрация по храни и лекарства през 2007 година в някои китайски пасти за зъби веществото диетиленгликол (DEG), наричан още дигликол, който се използва в антифриза. 

Пастите за зъби могат да съдържат още витамини, ензими, билки, калций, овлажнители, които предпазват пастата от втвърдяване, както и съставки, облекчаващи чувствителността на зъбите.

За какво още може да се използва пастата за зъби?

Публикувано в www.facebook.com/Ladyzdrave

Няма коментари:

Публикуване на коментар