вторник, 19 ноември 2013 г.

Малта - перлата на Средиземноморието. Част първа

текст и снимки: Елица Лукова

Решението да пътувам до Малта беше взето импулсивно и дори не съм сигурна, че знаех къде точно на картата се намира. Заминах без каквато и да било предварителна нагласа и, пристигайки там, бях изумена от действителността - скали, кактуси, палми, къщи с плосък покрив, движение на автомобилите в лявата лента... Като че ли за момент съжалих за избора си. Много скоро обаче, тази малка островна държава започна да разкрива очарованието си пред мен.

Държавата е архипелаг, носещ името на най-големия от островите - Малта. Към групата спадат също Гозо и Комино, които са обитаемите, както и по-малките ненаселени островчета - Коминото, Филфла и Сейнт Пол. Общата площ на архипелага е 320 km2, а населението е около 350 000 жители, което превръща Малта в една от най-гъстонаселените държави в Европа.

Малта е разположена на 90 km южно от о. Сицилия и на 290 km северно от Африканския континент, на 1830 km източно от Гибралтар и 1500 km западно от Александрия. Това стратегическо местоположение едва ли не в центъра на Средиземно море през вековете я превръща в апетитна хапка за финикийци, гърци, римляни, византийци, араби, нормани, испанци. Неслучайно са казвали, че който владее Малта, владее Средиземно море. По-късно свещеният римски  император Карл V дава Малта на рицарите от Ордена на Св. Йоан, наричан още Орден на рицарите хоспиталиери или Малтийският орден. Те успяват да отблъснат атаките на османските турци през 1547 и 1551 г., както и при Голямата обсада през 1565 г. След тези събития рицарите изграждат новата столица на Малта и я наричат Валета на името на Жан Парозо дьо ла Валет, предвождал рицарите по време на Голямата обсада. През 1798 г. войските на Наполеон Бонапарт завладяват Малта, а от началото на XIX век тя е британска колония. Получава независимостта си едва през 1964 г., а 10 години по-късно става република. От 2004 г. е член на Европейския съюз.

Днес столицата Валета е включена в Списъка на световното културно и природно наследство на Юнеско. Една от най-големите забележителности на града несъмнено е катедралата „Свети Йоан Кръстител“. Зад невзрачната ѝ фасада са скрити изкусните творения на художника Матия Прети, изобразяващи живота на Йоан Кръстител. Тук се намира една от последните творби на Караваджо, която е и единствената подписана от художника картина - „Обезглавяването на Св. Йоан Кръстител“. А подът на катедралата е истински шедьовър! Не случайно е наречен „най-красивият под в света“. Състои се от гробовете на 375 от най-знатните рицари на Ордена на хоспиталиерите, покрити с изящни мраморни плочи, изобразяващи техните гербове и делата им приживе. Макар и не така популярна като „Сан Пиетро“ във Ватикана или Миланската катедрала, „Св. Йоан Кръстител“ несъмнено е една от най-силно въздействащите.

Какво още може да видите във Валета? Внимание заслужават Дворецът на Великите магистри, Военният музей и Музеят на изящните изкуства или просто може да се разходите из градините Барака и да се полюбувате на гледката към Голямото пристанище и градовете Виториоза, Сенглеа и Коспикуа.

Във Валета и до днес е запазен автентичният екстериор на сградите с така характерните малки дървени балкони.

Типична тясна стръмна уличка във Валета. Хубавото е, че по която и от тях да поемете, винаги ще стигнете до морето.

Следва продължение...

Малта - перлата на Средиземноморието. Част втора
Малта - перлата на Средиземноморието. Част трета
Свети Йоан Кръстител - катедралата с най-красивия под в света
Малтийските автобуси (фотогалерия - част първа)
Малтийските автобуси (фотогалерия - част втора)

Публикувано в www.bg-damma.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар