сряда, 20 ноември 2013 г.

Малта - перлата на Средиземноморието. Част втора

текст и снимки: Елица Лукова

Точно пред старите крепостни стени на града се намира автогарата. Всички автобуси на острова тръгват и пристигат на това място, така че по-любознателните туристи могат спокойно да предприемат обиколки из острова без никаква опасност да се изгубят. Наред с новите автобуси по всички линии се движат и такива на по няколко десетилетия. Не се заблуждавайте, че малтийците нямат възможност да обновят транспортните си средства. Поддръжката на старите возила е много по-скъпа, но те са истинска атракция за туристите. Може да прекарате часове наред с фотоапарат в ръка, дебнейки появата на някой интересен стар модел.

Вземете карта на острова и след разходката из Валета се качете на някой от тези автобуси. Струва си да посетите старата столица Мдина (в превод означава „градът“), както и катакомбите край Рабат (или „предградието“), пещерата, в която е живял апостол Павел и селището на занаятите Та’али, намиращо се между Мдина и Моста.

Катедралата в старата столица Мдина

Макар площта на Малта да е едва 320 km2, на острова има 365 църкви - за всеки ден от годината по една. На фасадите на повечето има по два часовника - единият показва точното време, а другият - не, за да се обърка дяволът кога е службата. Всъщност, вторият „часовник“ показва…  датата.

 В южната част на острова се намира живописната Синя пещера. Не пропускайте и малкото пристанищно градче Марсашлок, където рибарските лодки са боядисани в ярки цветове и задължително имат изрисувано „окото на Озирис“ от двете страни на носа. Недалеч от Марсашлок е Таршиен, известен с храма в центъра на града, построен хилядолетия преди Христа. А ако ви е омръзнало от толкова много история, може просто да се насладите на слънцето и кристалночистата морска вода на някой от многобройните плажове или да се разходите из градините на двореца „Сан Антон“ в Атард, които са като зелен оазис насред обичайния скалист малтийски пейзаж.

Дворецът „Сан Антон“ днес е официална резиденция на президента на Малта.


Градините на двореца се славят с голямото разнообразие от растителни видове. По алеите хвърлят сянка вековни дървета, а в малките водоеми спокойно плуват костенурки, патици и лебеди.

Следва продължение...

Малта - перлата на Средиземноморието. Част първа
Малта - перлата на Средиземноморието. Част трета
Свети Йоан Кръстител - катедралата с най-красивия под в света
Малтийските автобуси (фотогалерия - част първа)
Малтийските автобуси (фотогалерия - част втора)

Публикувано в www.bg-damma.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар