сряда, 13 ноември 2013 г.

Свети Йоан Кръстител - катедралата с най-красивия под в света

текст: Елица Лукова
снимка: www.foter.com



На 90 километра южно от Сицилия е разположен малък архипелаг, състоящ се от шест острова, три от които са обитаеми. Архипелагът носи името на най-големия от островите – Малта и е една от най-малките и гъсто населените европейски държави. На площ от 320 кв.км живеят около 350 000 души, които всеки ден от годината могат да ходят в различна църква. Да, броят им е точно 365!

Един от най-впечатляващите храмове е катедралата „Сейнт Джон” (Свети Йоан Кръстител), която се намира в столицата Валета. Поглеждайки към семплата фасада, вниманието ни привличат трите циферблата, разположени на дясната кула. Повечето църкви в Малта, подобно на катедралата „Сейнт Джон”, имат два или три „часовника” на фасадата си. Единият показва точното време, а другите – не. Казват, че така дяволът ще се обърка и няма да дойде по време на службата, но всъщност, вторият „часовник” показва датата, а третият – деня от седмицата.

Кой би могъл да предположи, че зад стените на невзрачната катедрала е скрит смайващ бароков интериор и великолепни произведения на изкуството? Тук може да се види единствената подписана от Караваджо картина – „Обезглавяването на Йоан Кръстител”, както и произведения на художника Матия Прети, изобразяващи живота на патрона на катедралата, но може би най-поразителен е подът на храма. „Най-красивият под в света”, както го наричат, се състои от 375 надгробни мраморни плочи, изобразяващи гербовете и делата на погребаните в „Сейнт Джон” рицариблагородници, дали клетва за бедност, безбрачие и послушание.

Малта - перлата на Средиземноморието. Част първа
Малта - перлата на Средиземноморието. Част втора
Малта - перлата на Средиземноморието. Част трета
Малтийските автобуси (фотогалерия - част първа)
Малтийските автобуси (фотогалерия - част втора)

Публикувано в www.facebook.com/Ladyzdrave

Няма коментари:

Публикуване на коментар