петък, 29 ноември 2013 г.

Мерилин завинаги

текст: Елица Лукова
снимки: www.foter.com

Навярно си спомняте емблематичната сцена от филма „Проклятието на седемте години” (1955), където Мерилин Монро е застанала над вентилационната решетка на метрото, а въздушното течение повдига бялата й рокля.





През юли 2011 година, само месец след като бялата рокля, с която Мерилин Монро изпълнява ролята, е продадена на търг за 5,6 милиона долара, на площад „Паъниър корт” в центъра на Чикаго е открита осемметрова статуя, наречена „Мерилин завинаги”. Авторът на нестандартната творба, Сюърд Джонсън, е пресъздал много реалистично култовата сцена – от автентичната вентилационна решетка на метрото и яркочервеното червило на Мерилин, превърнало се в нейна запазена марка, до бялото дантелено бельо. Надзъртането и снимането под роклята на Мерилин е едно от основните развлечения на многобройните туристи, които се стичат, за да се полюбуват на изработената от алуминий и неръждаема стомана статуя.



През пролетта на 2012 г. „Мерилин завинаги” е преместена в Палм Спрингс, Калифорния, където ще остане до 2014 г. Тогава предстои тя отново да поеме на път, но към Хамилтън Тауншип, Ню Джърси, където се намира основания от Сюърд Джонсън скулптурен парк. Там, на площ от 170 000 кв.м, могат да се видят над 270 скулптури на творци от целия свят.


Публикувано в: www.facebook.com/Ladyzdrave

Няма коментари:

Публикуване на коментар