неделя, 3 ноември 2013 г.

Малката русалка навърши 100 години

текст: Елица Лукова
снимка: www.foter.com


Историята на бронзовата статуя започва през 1909 година, когато пивоварът Карл Якобсен присъства на постановката „Малката русалка” на Кралския балет на Дания, създадена по едноименната приказка на Ханс Кристиан Андерсен. Запленен от изпълнението на прима балерината Елен Прайс, Якобсен поръчва на скулптора Едвард Ериксен да извае статуя на приказното създание. Балерината отказва да позира гола пред Ериксен и той въплъщава нейните черти само в тъжното лице на Малката русалка, а като модел на тялото скулпторът използва собствената си съпруга – Елин Ериксен.  

Малката русалка, превърнала се в символ на Копенхаген, ежегодно привлича около 1 милион туристи от цял свят. Статуята за първи път напуска обичайното си място от май до октомври 2010 година, когато е пренесена в датския павилион в Шанхай за световното изложение ЕКСПО. Монтираната в Копенхаген специална мултимедийна инсталация, създадена от китайския творец Ай Вейвей, която предава изображението на Малката русалка по време на задграничното й пътешествие, оставя разочаровани хиляди туристи, желаещи да се снимат с емблематичната статуя. 

На 23 август 2013 година най-известната приказна обитателка на датската столица отпразнува стогодишния си юбилей с пищни тържества, в които се включиха хиляди жители и гости на града.

Има ли нещо гнило в Дания? Част първа
Има ли нещо гнило в Дания? Част втора
Изумителни инженерни съоръжения - мостът Йоресун
Нюхаун - най-дългият бар в Скандинавия 

Публикувано в www.facebook.com/Ladyzdrave


Няма коментари:

Публикуване на коментар