сряда, 8 януари 2014 г.

Цюрих - финансовият център на света. Част втора

текст: Елица Лукова
снимки: Елица Лукова / www.foter.com


Цюрих е истински рай за ценителите на изкуството. В града има повече от 100 художествени галерии, а от 50-те музея, 14 са посветени на изкуството. Несъмнено, един от най-известните е Музеят на изящното изкуство, приютил произведения на Пикасо, Джакомети, Мунк и Брак, а в Националния музей на Швейцария, който се помещава в старинна сграда, напомняща за приказен замък, може да се научи много за културната история на страната.


Националният музей


За мен беше изненадващо да науча, че Цюрих е градът с най-много клубове в Швейцария. Независимо, дали сте почитатели на хаус музиката или хитовете от 80-те години на миналия век, тук има заведения за всеки вкус, в които можете да се забавлявате до малките часове на нощта.

Всяка година в Цюрих се провежда Стрийт парад. В организирания по инициатива на студента Марек Крински първи Стрийт парад през 1992 година се включват едва 1000 души. С течение на времето той става все по-популярен, като през последните години парадът събира по около един милион участници, които призовават да живеем в мир, любов и толерантност. Оказва се, обаче, че Цюрих е домакин и на най-големия фестивал в Швейцария, който привлича около два милиона посетители с многобройните си атракции.



Цюрихското езеро


Цветният часовник на брега на Цюрихското езеро е подарен на града от Beyer през 1985 година. Интересното е, че оформлението на циферблата се променя всеки сезон, което дава съвършено облик на района.



В края на разходката си из Цюрих се замислих, че не чух шума от броенето на пари (може би сградите на банките и финансовите институции имат доста дебели стени), но наистина срещнах много усмихнати хора. Жените в кафенетата бяха сложили дамските си чанти на земята, което според нашето поверие вещае безпаричие. Това очевидно не се отнася за жителите на града с най-високо качество на живот в света. Дали се оправдаха очакванията ми? Видяното беше отвъд всичко, което съм си представяла.

Цюрих - финансовият център на света. Част първа

Няма коментари:

Публикуване на коментар