сряда, 8 януари 2014 г.

Цюрих - финансовият център на света. Част втора

текст: Елица Лукова
снимки: Елица Лукова / www.foter.com


Цюрих е истински рай за ценителите на изкуството. В града има повече от 100 художествени галерии, а от 50-те музея, 14 са посветени на изкуството. Несъмнено, един от най-известните е Музеят на изящното изкуство, приютил произведения на Пикасо, Джакомети, Мунк и Брак, а в Националния музей на Швейцария, който се помещава в старинна сграда, напомняща за приказен замък, може да се научи много за културната история на страната.


Националният музей


За мен беше изненадващо да науча, че Цюрих е градът с най-много клубове в Швейцария. Независимо, дали сте почитатели на хаус музиката или хитовете от 80-те години на миналия век, тук има заведения за всеки вкус, в които можете да се забавлявате до малките часове на нощта.

Всяка година в Цюрих се провежда Стрийт парад. В организирания по инициатива на студента Марек Крински първи Стрийт парад през 1992 година се включват едва 1000 души. С течение на времето той става все по-популярен, като през последните години парадът събира по около един милион участници, които призовават да живеем в мир, любов и толерантност. Оказва се, обаче, че Цюрих е домакин и на най-големия фестивал в Швейцария, който привлича около два милиона посетители с многобройните си атракции.Цюрихското езеро


Цветният часовник на брега на Цюрихското езеро е подарен на града от Beyer през 1985 година. Интересното е, че оформлението на циферблата се променя всеки сезон, което дава съвършено облик на района.В края на разходката си из Цюрих се замислих, че не чух шума от броенето на пари (може би сградите на банките и финансовите институции имат доста дебели стени), но наистина срещнах много усмихнати хора. Жените в кафенетата бяха сложили дамските си чанти на земята, което според нашето поверие вещае безпаричие. Това очевидно не се отнася за жителите на града с най-високо качество на живот в света. Дали се оправдаха очакванията ми? Видяното беше отвъд всичко, което съм си представяла.

Цюрих - финансовият център на света. Част първа

Няма коментари:

Публикуване на коментар