събота, 2 ноември 2013 г.

Изумителни инженерни съоръжения - мостът Йоресун

текст: Елица Лукова
снимка: www.foter.com


Какво би могло да свързва един от най-добрите градове за живеене – датската столица Копенхаген и градът с най-голяма безработица в Швеция – Малмьо? Отговорът е: Йоресун – най-дългият комбиниран автомобилно-железопътен вантов мост в Европа. 
 
Това изумително инженерно съоръжение се състои от три части – тунел, изкуствен остров и мост. Датската част на моста всъщност е четирикилометров тунел, който отвежда до изградения насред протока Йоресун изкуствени остров Пеберхолм с приблизително същата дължина (4 км). Изграждането на тази част на моста над земята би възпрепятствало корабоплаването в района, а освен това би пречило на въздушния на трафик на намиращото се в непосредствена близост копенхагенско летище. Мостът от остров Пеберхолм до Малмьо е с дължина 8 километра.

Строителството на Йоресун отнема 4 години. В деня на завършването му – 14 август 1999 година, по средата на съоръжението се срещат датският принц Фредерик и шведската принцеса Виктория, за да отпразнуват събитието. След официалното му откриване на 1 юли 2000 година, поради високите такси, движението по моста не е интензивно. През последните години Йоресун придобива все по-голямо значение. Днес много датчани предпочитат да си купят значително по-евтин имот в Малмьо, а около 10% от жителите на третия по големина шведски град са намерили препитание в датската столица и ежедневно прекосяват протока Йоресун, използвайки едноименния мост.
Публикувано в www.facebook.com/Ladyzdrave

Няма коментари:

Публикуване на коментар