неделя, 11 май 2014 г.

Плитвичките езера

текст и снимки: Елица Лукова

Плитвички езера е най-големият и най-старият от осемте хърватски национални парка. Трудно е да повярваме, че допреди няколко века това райско кътче е било забулено в мистерии и абсолютно непознато за хората. След обявяването му за национален парк са изградени множество дървени мостчета и пътеки, които дават възможност на около един милион туристи годишно да се полюбуват отблизо на изумрудено зелените езерни води.




По-голяма част от парка и до днес е недостъпна за туристите. Плитвички езера се слави с голямото си биоразнообразие. Тук растат близо 1200 вида растения, от които 75 са ендемични. В парка се срещат над 300 вида пеперуди и около 160 вида птици, както и вълци, мечки, диви котки, лисици и много други животни.




Плитвички езера е своеобразна лаборатория на открито, където може да се наблюдават интензивни процеси на образуване на шуплест варовик, протичащи при специфични екологични и хидроложки условия. При утаяването на калциевия карбонат се образува варовикова кора върху подводната растителност, като с времето на определени места са възникнали естествени бентове и прагове, формирайки каскада от 16 удивително красиви проточни езера. През 1979 г. националният парк Плитвички езера е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.






Публикувано в www.highviewart.com



Няма коментари:

Публикуване на коментар