петък, 24 януари 2014 г.

Швеция – страната на Пипи Дългото чорапче, Volvo и ABBA: Стокхолм. Част първа

текст и снимки: Елица Лукова

Докато водата във Венецианската лагуна покачва нивото си ежегодно с почти три милиметра, по източното крайбрежие на Швеция със същия темп се издига сушата. Така се е образувало едно от изумително красивите творения на природата – Стокхолмският архипелаг. Състои се от около 30 000 острова, повечето от които са необитаеми. На 14 от тях, там, където водите на езерото Меларен се сливат с тези на Балтийско море, е построена столицата на Швеция – Стокхолм. Около една трета от територията на града е заета от водни площи и още толкова – от паркове, което го нарежда сред най-красивите градове в Европа.

 Стокхолм

Както знаем, красотата не е достатъчно условие за просперитет, но в комбинация с мъдро управление, Стокхолм е избран за първата Зелена столица на Европа през 2010 година. Наградата се присъжда за усилията, които полагат местните власти за подобряване на околната среда, качеството на живот и икономиката в градове с население над 200 000 души. Кандидатите се оценяват по дванадесет признака, сред които са: качество на въздуха, потребление на вода, шум, енергийна ефективност, наличие на зелени градски площи, нововъведения в областта на екологията и устойчиво развитие. В Стокхолм има повече от 3000 компании, чийто предмет на дейност е свързан именно с развиването на чистите технологии – използването на възобновяеми източници на енергия и алтернативни горива, пречистване на водите и изграждане на екологична инфраструктура. За последните 20 години в Стокхолм успяват да намалят въглеродните емисии с 25% и имат амбициозната цел до 2050 година да елиминират използването на изкопаеми горива.

Обиколката на града неминуемо включва Гамла Стан или Стария град, построен през XIII век върху островите Стадсхолмен, Ридархолмен и Хелгеандсхолмен. Тук до голяма степен е запазена автентичната средновековна атмосфера. В сърцето на Стария град се намира площад Стурториет, където са били разположени кметството и затворът. Тук хората са се събирали да търгуват и да се забавляват. Това е и мястото, където престъпниците били наказвани. През 1520 година площадът става сцена на едно от най-мрачните събития в шведската история – стокхолмската кървава баня, когато са обезглавени около 100 благородници и духовници след окупирането на Швеция от датските войски под командването на крал Кристиан II. По стара традиция на това място всяка година се организира коледен базар.

Дворецът на кралското семейство

На най-големият от трите острова – Стадсхолмен се издига дворецът на кралското семейство. Построен е през XVIII век върху останките на двореца Тре Кронор (Трите корони), унищожен при пожара през 1695 година. Внушителната сграда има 608 изящно обзаведени и декорирани помещения, сред които най-голямо възхищение предизвикват тронната зала и съкровищницата. Всеки ден в 12.15 часа на площада пред двореца започва смяната на караула. Церемонията прилича по-скоро на зрелищно представление с перфектна хореография, отколкото на скучен гвардейски ритуал и се извършва под музикалния съпровод на Кралския духов оркестър. Това е нещо, което наистина си заслужава да се види!

Церемонията по смяна на караула

Кралският духов оркестър

В късния следобед Старият град се оглася от музика. Кралският духов оркестър започва да свири някои от хитовете на ABBA и скоро около бенда се събират десетки туристи

Непосредствено до Кралския дворец се намира катедралата на Стокхолм, построена в чест на Св. Николай. За първи път е спомената в документ от 1279 година. Първоначалната готическа фасада на катедралата е разрушена, а новата е изградена през първата половина на XVIII век и е в бароков стил

На малкия остров Хелгеандсхолмен се намират сградите на Парламента и Националната банка

Сградата на Парламента

На остров Ридархолмен, или „Островът на рицарите” през XIII век францисканските монаси изграждат манастир и църква. Днес Църквата на острова на рицарите е превърната в музей и в нея са погребани повечето шведски монарси.

На съседния остров, точно срещу Кралския дворец, се намира сградата на Националния музей, в който е изложена впечатляваща колекция от произведения на изкуството от XV до XIX век

При зимното слънцестоене денят в Стокхолм продължава 6 часа – слънцето изгрява около 9 и залязва към 15 часа. През лятото, за радост не само на стокхолмчани, но и на хилядите туристи, първите слънчеви лъчи огряват града още преди 4, а залезът е малко след 22 часа.

Стокхолмчани ценят слънцето и не пропускат всяка възможност да му се порадват

Следва продължение....

Швеция - страната на Пипи Дългото чорапче, Volvo и ABBA: Стокхолм. Част втора
Швеция - страната на Пипи Дългото чорапче, Volvo и ABBA: Гьотеборг и Малмьо
Изумителни инженерни съоръжения - мостът Йоресун
Извиващият се торс - символът на Малмьо

Публикувано в www.bg-damma.com



Няма коментари:

Публикуване на коментар