снимка: www.freefbpictures.com
Карвингът (от английски език carving – резбарство, резба) е
древно азиатско изкуство за гравиране на цветя или птици от плодове и
зеленчуци. Някои смятат, че родината му е Япония, където се нарича мукимоно. Други казват, че се появява
в Китай по време на династиите Тан и Сун. Трети твърдят, че карвингът възниква
в Сукотай, Тайланд.
За тайландците външният вид на храната е също толкова важен,
колкото и вкусът й. Една легенда разказва за традиционен фестивал, провеждан
при последното пълнолуние през годината, когато по реката се пускали фенери,
украсени с бананови листа и цветя. На фестивала през 1364 година Нанг Нопамас решава да създаде
уникална украса за своя фенер. От плодове и зеленчуци тя изваяла цветя и птици,
с които го украсила. Със своето изящество и красота фенерът на Нанг Нопамас се
отличавал от всички останали и привлякъл вниманието на крал Фра Руанг, който
заповядал всички знатни дами да започнат да изучават това изкуство.
Векове наред тайните на карвинга са се предавали от поколение
на поколение в семейството. Така са се формирали различни школи. Едва през
последните десетилетия изкуството, считаното в наши дни за „висш пилотаж” в
кулинарията, напуска пределите на Азия и днес карвинг-майстори от цял свят превръщат
дини, тикви, моркови и репички в изящни шедьоври.
Публикувано в www.facebook.com/LadyZdrave
Карвингът - изящно изкуство с щипка кулинарна магия
Няма коментари:
Публикуване на коментар