вторник, 11 март 2014 г.

Карвинг

текст: Елица Лукова
снимка: www.freefbpictures.com



Карвингът (от английски език carvingрезбарство, резба) е древно азиатско изкуство за гравиране на цветя или птици от плодове и зеленчуци. Някои смятат, че родината му е Япония, където се нарича мукимоно. Други казват, че се появява в Китай по време на династиите Тан и Сун. Трети твърдят, че карвингът възниква в Сукотай, Тайланд.

За тайландците външният вид на храната е също толкова важен, колкото и вкусът й. Една легенда разказва за традиционен фестивал, провеждан при последното пълнолуние през годината, когато по реката се пускали фенери, украсени с бананови листа и цветя. На фестивала през 1364 година Нанг Нопамас решава да създаде уникална украса за своя фенер. От плодове и зеленчуци тя изваяла цветя и птици, с които го украсила. Със своето изящество и красота фенерът на Нанг Нопамас се отличавал от всички останали и привлякъл вниманието на крал Фра Руанг, който заповядал всички знатни дами да започнат да изучават това изкуство.

Векове наред тайните на карвинга са се предавали от поколение на поколение в семейството. Така са се формирали различни школи. Едва през последните десетилетия изкуството, считаното в наши дни за „висш пилотаж” в кулинарията, напуска пределите на Азия и днес карвинг-майстори от цял свят превръщат дини, тикви, моркови и репички в изящни шедьоври.


Публикувано в www.facebook.com/LadyZdrave

Карвингът - изящно изкуство с щипка кулинарна магия


Няма коментари:

Публикуване на коментар