сряда, 29 януари 2014 г.

Швеция - страната на Пипи Дългото чорапче, Volvo и ABBA: Стокхолм. Част втора

текст и снимки: Елица Лукова

От Стокхолм – един от най-красивите и зелени градове на Европа, през 1972 година започва шеметната кариера на Агнета, Бен, Бьорн и Ани-Фрид, по-известни като АBBA. Швеция има вече пет победи на конкурса „Евровизия”, първата от които е спечелена от АBBA през 1974 година с песента Waterloo. И макар групата да се разпада през 1982 г., песните ѝ се слушат и днес. С продадените над 370 милиона албума, АBBA се нарежда сред най-успешните групи на всички времена в историята на поп музиката.


Друга емблематична личност за Швеция е роденият в Стокхолм химик, инженер, изобретател и фабрикант Алфред Нобел. Той има над 350 патентовани изобретения, най-известното от които е динамитът. След смъртта на брат му Лудвиг, във френски вестник излиза статия със заглавие „Търговецът на смърт е мъртъв”, погрешно визирайки изобретателя на динамита, което кара Алфред Нобел да се замисли с какво ще го запомнят идните поколения и изцяло променя завещанието си. Оставя цялото си имущество на фондация, която ежегодно присъжда Нобелови награди за изключителен принос в областите физика, химия, литература, мир и медицина или физиология. Нобеловата награда за икономика не е включена в завещанието на Нобел. Тя е учредена от Шведската банка през 1968 година в памет на Алфред Нобел. Всички лауреати получават парична премия, диплома и златен медал на церемония, която се провежда в Стокхолм на 10 декември, когато е годишнината от смъртта на Нобел. Изключение прави само Нобеловата награда за мир, която се връчва в Осло.

Едно от най-широко отразяваните събития в медиите е приемът след връчването на Нобеловите награди, на който присъстват около 1300 гости. Той се провежда в Синята зала на Кметството (Стадсхусет). Независимо от името си, залата не е декорирана в синьо. Първоначалната идея на архитекта Рагнар Йостберг наистина била такава, но променя решението, когато влиза за първи път в проектираната от него сграда. Изграждането на Стадсхусет започва през 1911 година. При строежа, продължил 12 години, са използвани 8 милиона тъмно червени тухли, а стойността е три пъти по-висока от първоначалните изчисления.

Сградата на Кметството





Синята зала на Кметството, където се дава приемът след връчването на Нобеловите награди на 10 декември

Залата, в която заседава градската управа

Над Синята зала се намира друга, по-малка, но също толкова известна – Златната. Зад името ѝ няма скрита предистория – стените са покрити с впечатляващи мозайки във византийски стил, изградени от над 18 милиона елемента, при изработката на които е използвано 10 килограма злато.

Златната зала

Не пропускайте възможността да се качите на високата 106 метра кула на Кметството. Дръзналите да преодолеят 365-те стъпала ще бъдат възнаградени с удивително красив изглед към Стария град. На самия връх на кулата има поставен ветропоказател с три корони, които са национален символ на Швеция.

След Кметството, считано за шедьовър на шведския романтизъм, се отправяме към остров Юргорден. Някогашните кралски ловни земи са превърнати в зона за отдих, до която може да се достигне с лодка или по богато украсен мост. Минавайки по моста Юргордсброн, се озоваваме до Музея на скандинавските държави, чиято сграда прилича по-скоро на приказен замък. Експонатите в него разкриват много за скандинавката култура и начина на живот на шведите.

Музеят на скандинавските държави

Всички ние сме израснали с книгите на Астрид Линдгрен, а на остров Юргорден се намира Юнибакен – домът на приказните герои, плод на нейната фантазия. Това е музей, в който децата, а и не само те, могат да поиграят с Пипи Дългото чорапче във Вила Вилекула, да видят Карлсон, който живее на покрива или да се включат в някоя от лудориите на Емил от Льонеберя. Една от най-големите атракции е пътешествието с приказния влак, който отвежда пътниците до много от местата, описани в книгите на Астрид Линдгрен.

Недалеч от Юнибакен е разположен най-посещаваният музей на Скандинавския полуостров – „Ваза”. Посветен е на величествения боен кораб, който потъва при първото си плаване през 1628 година пред втрещените погледи на хиляди хора, още преди да е успял да напусне стокхолмското пристанище. Галеонът, заедно със скъпоценния си товар, престоява под вода 333 години. Реставрацията на 69-метровия боен кораб отнема 5 години, а през 1990 година около него е изградена сградата на музея.

Музеят „Ваза”
Галеонът „Ваза”


На остров Юргорден се намират още увеселителният парк „Грьона Лунд”, който вече 130 години забавлява жителите и гостите на Стокхолм, както и най-старият музей на открито – „Скансен”.

Трудно може да се разкаже за всички забележителности на един толкова впечатляващ град, който неслучайно е наречен „градът на музеите”. Стокхолм, без съмнение, е от онези магнетични градове, чиято атмосфера те кара да губиш представа за времето. Град, който не може да бъде разгледан мимоходом. Град, който не може да те остави безразличен.

Следва продължение...

Публикувано в www.bg-damma.com

Швеция - страната на Пипи Дългото чорапче, Volvo и ABBA: Стокхолм. Част първа
Швеция - страната на Пипи Дългото чорапче, Volvo и ABBA: Гьотеборг и Малмьо
Извиващият се торс - символът на Малмьо
Изумителни инженерни съоръжения - мостът Йоресун


Няма коментари:

Публикуване на коментар