неделя, 16 февруари 2014 г.

Има ли нещо гнило в Дания? Част първа

текст и снимки: Елица Лукова

Името Дания при някои предизвиква асоциация с хубавата бира, която се произвежда там, при други – с вкусните маслени бисквити в метални кутии, трети се сещат за умелия разказвач на приказки – Ханс Кристиан Андерсен, а четвърти – за прословутата шекспирова фраза „има нещо гнило в Дания”. Нека ви разходя из Копенхаген – столицата на най-малката скандинавска държава и да ви покажа с какво още се гордеят датчаните.

Копенхаген е най-големият град на Дания, разположен на островите Шеланд и Амагер. Според Скандинавската митология шведският крал Гюлфи обещал на богинята Гефион толкова земя, колкото може да изоре за една нощ. Гефион не се поколебала да превърне четиримата си синове във волове и така успяла да изоре огромно парче земя, което след това било хвърлено в морето между Сконе и остров Фюн. Така се образувал остров Шеланд, а на мястото на изораната от Гефион земя сега се простира голямо езеро.

Фонтанът Гефион 

Съвсем наблизо, в парка Чърчил, се намира символът на Копенхаген – Малката русалка. Като модел при създаването на русалката служи Елен Прайс, примабалерина в Кралския балет на Дания, която става особено популярна с ролята си на Малката русалка в постановката, създадена по едноименната приказка на Ханс Кристиан Андерсен. Сред зрителите на едно от представленията е пивоварът Карл Якобсен, който, запленен от приказния сюжет и изпълнението на примабалерината, поръчва на скулптора Едвард Ериксен създаването на бронзовата статуя. Елен Прайс отказва да позира гола пред Ериксен и той въплъщава в Малката русалка само чертите на лицето ѝ, а за модел на тялото използва собствената си съпруга – Елин Ериксен.

Статуята на Малката русалка ежегодно привлича около 1 милион туристи от цял свят. През 2010 година тя беше пренесена на Световното изложение в Шанхай. На нейно място в Копенхаген беше монтирана видеоинсталация, създадена от китаеца Ай Вейвей, която предаваше в реално време изображението на Малката русалка от датския павилион на ЕКСПО 2010.

Паметникът на датския писател и поет Ханс Кристиан Андерсен, известен най-вече със своите приказки, сред които „Грозното патенце”, „Малката русалка”, „Храбрият оловен войник”, „Малката кибритопродавачка” и „Палечка”.

Дания е най-старата монархия в Европа, а в Копенхаген се намират няколко от дворците, обитавани в различни епохи от кралското семейство. В центъра на града се е разположен дворецът Кристиансборг, който е една от най-важните сгради в държавата. В него се помещават парламентът, Върховният съд, офисът на премиера на Дания, както и кралските приемни. Дворецът отразява три епохи в датската архитектура, което се дължи на двата големи пожара през 1794 и 1884 година.

Дворецът Розенборг е построен в началото на 17 век като лятна резиденция на Кристиан IV. След неговото управление е използван като кралска резиденция само два пъти – след пожара в Кристиансборг през 1794 година и по време на британското нападение през 1801 година. Дворецът е отворен за посещения, но само до 17 часа и нито минута повече. След това уредниците стават доста негостоприемни и призовават туристите незабавно да напуснат сградата и градините, независимо дали са прекарали целия ден там, или са имали неблагоразумието да си купят билети петнадесет минути по-рано.

Дворецът Розенборг

Дворецът, който и досега се използва като зимна резиденция на кралското семейство, е Амелиенборг. Той се състои от четири еднакви сгради, разположени около малък площад, в центъра на който се издига паметникът на крал Фредерик V. Първоначално Амелиенборг е построен за 4 аристократични семейства, но след опожаряването на Кристиансборг, кралското семейство купува сградите и ги превръща в своя резиденция. 

Една от четирите идентични сгради на двореца Амелиенборг

Смяна на караула пред двореца Амелиенборг


В близост до двореца Амелиенборг е акостирала 126-метровата яхта Octopus на Пол Алън – съосновател на компанията „Майкрософт”. При построяването си през 2003 година Octopus е най-голямата яхта в света, като в момента заема „едва” 13-то място.

Освен със старите барокови сгради, Копенхаген се слави и с модерни архитектурни постижения, част от които може да видите, ако се разходите с лодка по каналите на града.

Лодките тръгват от крайбрежната улица Нюхаун, на която е живял Ханс Кристиан Андерсен.

Освен ярко оцветените къщи от 17-ти и 18-ти век, на крайбрежната улица има множество кафенета, ресторанти и барове. 

Черният диамант – сградата на Кралската библиотека, чиято фасада е покрита с 2500 m2 черен гранит от Зимбабве

Сградата на операта 

Яхтата Octopus 

Толбоден е част от старото пристанище, разположена в непосредствена близост до фонтана Гефион, където акостира кралската яхта Danneborg

Дотук не открих нищо гнило в Дания, затова във втората част ще погледна Копенхаген отвисоко, ще се опитам да разбера защо е сред най-добрите градове за живеене в света и какво още си струва да се види там.

Следва продължение...

Публикувано в www.bg-damma.com

Има ли нещо гнило в Дания? Част втора
Нюхаун - най-дългият бар в Скандинавия
Малката русалка навърши 100 години
Изумителни инженерни съоръжения - мостът Йоресун


Няма коментари:

Публикуване на коментар