събота, 29 ноември 2014 г.

Алпийски приключения

текст: Елица Лукова
снимки: Елица Лукова / www.glacierexpress.cg / www.toplowridersites.com / www.wikipedia.org / www.gornergratbahn.ch

В южната част на Швейцария, сгушен в подножието на връх Матерхорн (4478 м), се намира един от най-известните швейцарски курорти – Цермат. Планинското градче с население едва 5800 души предлага на туристите незабравими преживявания целогодишно. През зимата на разположение на скиори и сноубордисти са 360 км писти, а през лятото възможностите за спорт и екскурзии са почти неограничени. Многобройните четирихилядници в района привличат хиляди алпинисти, а за планинарите едно от най-големите предизвикателства е преходът между разположения в подножието на Мон Блан (4807 м) френски град Шамони и швейцарския Цермат.До Цермат може да стигнете с влак, такси или хеликоптер, но не и с личния си автомобил. Mоже да оставите колата си в Теш, откъдето има влак до Цермат на всеки 20 минути.
В Цермат е забранено движението на автомобили. Из града може да се разходите с електромобил или карета.Туристите често имат възможност да се насладят на магическото звучене на алпийския рог.


Обикновено изкачването на високи планински върхове изисква сериозна предварителна подготовка, освен, ако не сте решили да покорите Малкия Матерхорн (3883 м). Всеки може да достигне върха... с лифт. Това е въжената линия, изградена на най-голяма надморска височина в Европа. Тук се намира най-голямата и най-високо разположена лятна ски зона (Matterhorn glacier paradise), която предлага отлични условия на практикуване на  зимни спортове, както от любители, така и от професионалисти.
 
Всеки може да покори Малкия Матерхорн с изградения на най-голяма надморска височина в Европа кабинков лифт. Бързото изкачване на голяма надморска височина без достатъчно време за аклиматизация често е съпроводено с леко замайване, учестено дишане и сърцебиене. За да се справите с тези симптоми, трябва да пиете много течности и винаги да имате под ръка нещо сладко за хапване.
Малкият Матерхорн. Не забравяйте слънчевите си очила. Ослепителната белота на върха ги превръща от моден аксесоар във вещ от първа необходимост.
Малкият Матерхорн
Гледката от панорамната платформа на Малкия Матерхорн при ясно времеОт Цермат може да се изкачите с построената преди век зъбчата железница до Горнерграт. Високият 3135 метра връх е обграден от 28 четирихилядника и при ясно време от специално изградената платформа се разкрива пленителна гледка към Матерхорн, глетчерите и масива Монте Роза, където се намира и най-високият връх в Швейцария – Дюфур (4634 м).Любителите на приказните алпийски пейзажи могат да се отправят на вълнуващо пътуване от Цермат до Давос или Санкт Мориц с най-бавно движещия се експрес в света. Железният път на теснолинейката се вие ту в подножието на заснежени планински исполини, ту над дълбоки стотици метра клисури. Живописният маршрут на Глетчер експрес минава по 291 моста, през 91 тунела и намиращия се на 2033 м.н.в. проход Обералп. Почти осем часа са необходими за изминаване на 290-те километра. Макар да има много по-бързи начини за преодоляване на разстоянието, делящо световно известните алпийски курорти Цермат и Санкт Мориц, това със сигурност е най-запомнящият се.Обералп (2033 м) е най-високата точка, през която минава Глетчер експрес. Южно от прохода извира река Рейн и изминава 1320 км преди да се влее в Северно море. 


Освен на удивителните алпийски пейзажи, по време на пътуването в удобните панорамни вагони на Глетчер експрес, може да се насладите и на вкусна храна. Неслучайно мотото на компанията е „Само най-доброто е достатъчно добро за нашите пътници”.Наклонените чаши не са само сувенир, който се продава в Глетчер експрес. Ако пиете вино по време на пътуването, може да сте спокойни, че то няма да се разплиска при изкачване на стръмните планински склонове.
По време на пътуването с Глетчер експрес туристите се любуват на живописни алпийски пейзажи.


Глетчер експрес на фона на Брайтхорн и Малкия Матерхорн


Недалеч от Филизур влакът минава по виадукта Ландвасер, включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Построеният през 1902 г. виадукт с височина 65 м и дължина 142 м е изграден без използване на скеле.


Глетчер експрес се движи през най-големия швейцарски кантон – Граубюнден, в който се говорят три от четирите официални езика в Швейцария – немски, италиански и ретроромански.

1 коментар: