петък, 21 март 2014 г.

Фестивал на лалето - Истанбул 2013. Част първа


текст и снимки: Елица Лукова

Казват, че както паунът няма песен, но впечатлява с необикновеното си оперение, така и лалетата нямат аромат, ала омайват с красивите си цветове. Родината на  тези прекрасни пролетни цветя е Персия и макар днес мнозина да наричат Холандия „страната на лалетата”, те са пренесени там едва в средата на XVI век. Далеч преди Нидерландския златен век, когато се развива „манията по лалетата”, те стават любимите цветя на турските султани.





От 2006 година между 1 и 30 април в Истанбул се провежда Фестивалът на лалето. За тазгодишния фестивал са засадени 14 420 000 лалета от 270 различни вида – почти толкова, колкото са жителите на града. Десетте най-големи парка в Истанбул, сред които Емирган, Йълдъз, Гюлхане, Бейкоз и Чамлъджа, са застлани с килим от цветя.






Общинският служител Мехмет Шимшек разказва, че засаждането на лалетата е започнало от ноември 2012 и е продължило до април 2013 година, а общата стойност на пролетните цветя възлиза на 13 милиона турски лири.




Паркът Емирган







Емирган е най-големият парк в Истанбул и се намира на европейския бряг на Босфора. Общият брой на лалетата, зюмбюлите и нарцисите в парка е 2,5 милиона, като само лалетата наброяват 1 850 000 от 120 вида. Повечето са осигурени от местни разсадници в Силиври и Чаталджа, но една част са доставени от други региони на страната.













Паркът Емирган е любимо място за отдих на жителите на Истанбул. На площ от 452 000 кв.м са разположени множество детски площадки, зони за пикник, декоративни езерца, фонтани и исторически павилиони, превърнати в кафенета и ресторанти.













На няколко места в парка има добре оборудвани спортни площадки. Нещо като фитнес на открито за малки и големи. Може и да не са пригодени за постигане на високо спортно майсторство, но поне могат да бъдат изгорени калориите, приети по време на пикника.




Следва продължение...


Публикувано в www.bg-damma.com

Фестивал на лалето - Истанбул 2013.Част втора. 
Фестивал на лалето - Истанбул 2013 (фотогалерия)
Християнски светини в Истанбул - църквата "Свети Стефан"
Християнски светини в Истанбул - църквата-музей "Света София"
Християнски светини в Истанбул - сърквата-музей "Исус Христос Спасител - Хора"

1 коментар: