петък, 6 декември 2013 г.

Боденското езеро и остров Майнау. Част втора

текст и снимки: Елица Лукова

Майнау, или островът на цветята, както го наричат всички, е една своеобразна ботаническа градина, приютила забележително разнообразие от дървета и цветя. През април започват да цъфтят нарцисите, лалетата и зюмбюлите, следвани от азалиите и рододендроните през май. После идва ред на около 300 000 слънчогледа и 30 000 розови храста през юни, а накрая цъфтят близо 12 000 далии от 270 вида. От ранна пролет до късна есен Майнау ще ви омагьоса с пъстрата си палитра от цветове и аромати.

Всяка есен на острова избират кралицата на далиите. Дали тази е достойна за приза?

Хълмът на далиите заема около 2400 кв.м. Най-малките далии са високи едва 40 см, докато други достигат до 2 м, а големината на цветовете им варира от 4 до 25 см.

За мекия климат свидетелстват отглежданите тук топлолюбиви видове. Вниманието на туристите често бива привлечено от портокаловите, мандариновите и лимоновите дръвчета, а от 1997 година насам на острова се провежда изложение на цитрусовите плодове, представящо уникална колекция от екзотични видове. В оранжериите на Майнау се отглеждат около 6000 вида орхидеи, 1500 от които – диви. Те са във фокуса на изложението на орхидеи в Палмовата къща от средата на март до началото на май.

В Палмовата къща могат да се видят повече от 20 вида палми, сред които е и тази, засадена през 1888 година по времето на Великия херцог на Баден – Фридрих I

Не пропускайте да посетите и Къща на пеперудите, в която сред наподобяващата джунгла среда пърхат стотици прелестни създания, но бъдете внимателни, защото те доверчиво кацат навсякъде около вас.



Къщата се обитава от около 80 различни вида пеперуди от Африка, Азия, Централна и Южна Америка, за които се създават условия, близки до тропическия климат – 90% влажност и температура около 30˚С.

За най-малките посетители на острова има създаден детски кът

Още един от „обитателите” на острова – паун от цветя

През последните години Майнау се налага и като важен културен център в региона. На острова се провеждат литературни четения, изложби и семинари, а почитателите на класическата музика могат да присъстват на множество концерти на открито или в бароковия замък.

На 5 километра от Майнау е разположен един от най-очарователните градове на Боденското езеро – Меерсбург.






Меерсбург


В Меерсбург се намира най-старият замък в Германия, построен през VII век

Боденското езеро и остров Майнау. Част първа

Публикувано в www.bg-damma.com


2 коментара:

  1. I really like your photos! One I announced at its panel on page http://www.pinterest.com/zezamix/garden-inspiration/. Is that right?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. This is the second part of the article about Mainau island situated in Lake Constance (Germany).

      Изтриване