сряда, 18 декември 2013 г.

Инсбрук - олимпийски дух и алпийско очарование


текст и снимки: Елица Лукова

Инсбрук – главният град на австрийската провинция Тирол, се намира в сърцето на Алпите, сгушен в подножието на високи планински върхове. Разположен е в долината на река Ин, а името му произлиза от немската дума Brücke (мост) и може да се преведе като „мост над река Ин”. На изток Тирол граничи с провинциите Залцбург и Каринтия, на север – с Бавария (Германия), на запад – с Швейцария, а с намиращата се на юг автономна област Южен Тирол (Италия) се свързва посредством прохода Бренер.

Инсбрук

Струва си човек да се потопи в атмосферата на историческата част на Инсбрук. Докато обикаляте из тесните улички на Стария град, може да се наслаждавате на величествените заснежени върхове, надничащи иззад пъстроцветните сгради. Тук се намира императорският дворец Хофбург, който е една от трите най-важни исторически сгради в Австрия, заедно с дворците Хофбург и Шьонбрун във Виена, а църквата Хофкирхе е считана за истинска архитектурна перла. В построената през 1553 година готическа църква се намира изящен мраморен саркофаг, в който е трябвало да бъдат пренесени тленните останки на император Максимилиан I, погребан във Виенер Нойщад. Край празната и до днес гробница са разположени признатите за шедьовър на ренесансовата скулптура статуи на предците и членовете на семейството на императора.

Инсбрук

Несъмнено най-голямата туристическа атракция и един от символите на града е Златният покрив. Късният готически еркер е покрит с 2657 позлатени плочки и е построен в чест на сключването на втория брак на Максимилиан I. На балкона императорът е изобразен между две жени – загиналата при трагичен инцидент първа съпруга Мария Бургундска и новата му избраница Бианка Мария Сфорца.

Император Максимилиан I често седял на балкона със златния покрив и наблюдавал случващото се на площада

Златният покрив

Златният покрив (изглед от Градската кула)

Другa забележителност в Стария град e бароковата катедрала „Свети Яков”, построена в началото на XVIII век от архитекта Йохан Якоб Херкомер (изглед от Градската кула)

Катедралата „Свети Яков”

Катедралата „Свети Яков”

Интересна история има сградата на театъра, който отваря врати в средата на XIX век. Години наред местните вестници пишат за проблемите, произтичащи от некачественото строителство. Често се налагат ремонти за отстраняване на най-опасните дефекти. Така минават цели 115 години, преди да започне основен ремонт. След цялостната реконструкция, продължила 6 години, вече почти половин век няма никакви оплаквания от стабилността на сградата.

Сградата на театъра

Инсбрук предлага отлични условия за всички зимни спортове, а през лятото могат да се практикуват скално катерене, планинско колоездене и голф. Градът многократно е домакин на престижни международни състезания. През 1964 и 1976 година тук се провеждат зимните олимпийски игри. Интересното е, че времето изиграва лоша шега на организаторите на Олимпиадата през 1964 година и в околностите на иначе снежния Инсбрук липсва сняг. Проблемът е решен с помощта на австрийската армия, която пренася от други места 20 000 ледени блока за улея за бобслей и около 40 000 кубически метра сняг за ски пистите.

Ски шанцата „Бергизел”, изградена по проект на архитект Заха Хадид. От 1952 година Инсбрук е домакин на кръг от най-престижното състезание по ски скокове – „Турнира на четирите шанци”. Останалите три етапа се провеждат в Оберстдорф, Гармиш – Партенкирхен и Бишофсхофен.

Ски курортът Акзамер лицум е разположен на 16 километра от Инсбрук. През 1964 и 1976 година тук е разположено олимпийското село.

Идилична алпийска картина в ски курорта „Акзамер лицум” през лятото

И докато безснежната зима едва не проваля IX Зимни олимпийски игри през 1964 година, в наши дни, благодарение на оръдията за сняг, зимните курорти все по-малко зависят от капризите на времето.

И накрая ще спомена една марка, превърнала се в символ на блясък и стил – Swarovski. Компанията е основана през 1895 година от Даниел Сваровски в малкото градче Ватенс, разположено на 13 километра от Инсбрук. По случай стогодишния юбилей на компанията мултимедийния артист Андре Хелер създава „Кристалният свят на Сваровски”, чиито изумителни зали на чудесата привличат хиляди туристи от цял свят. Това е вторият най-посещаван музей в Австрия след двореца Шьонбрун.

Ако все пак не успеете да посетите „Кристалният свят  на Сваровски” във Ватенс, може да се отбиете в един от най-големите фирмени магазини, намиращ се в центъра на Инсбрук. Тук също има какво да се види и ... купи.

Кристалният свят на Сваровски

Публикувано в www.bg-damma.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар