понеделник, 9 декември 2013 г.

Вулканите в Италия. Част втора

текст: Елица Лукова
снимки: Елица Лукова / www.foter.com

В Тиренско море, северно от Сицилия, са разположени Еолийските острови, които са популярна туристическа дестинация. На три от тях има вулкани, като особено внимание заслужава Стромболи, който е един от най-активните в света.

СТРОМБОЛИ
Стромболи е най-северният остров от Еолийския архипелаг. На него е разположен едноименният стратовулкан, за когото има писмени сведения, че е активен от поне 2000 години. Това, което го прави уникален, е неговата постоянна активност, състояща се в изхвърляне на малки количества лава на височина 100-200 метра над кратера на всеки 20-30 минути. Туристи от цял свят се стичат на острова, за да наблюдават зрелищните изригвания, които през нощта приличат на искрящ гейзер. Няколко пъти в годината има силни експлозивни изригвания, а на по-големи периоди от време може да има такива с образуване на лавови потоци.

Стромболи

Обикновено туристите сядат на ръба на по-стар кратер, намиращ се на 150-200 метра от активния, и се любуват на феерията от искряща лава. Разбира се, съществува минимален риск от по-силно изригване, което да доведе до нараняване и дори смърт, но казват, че е значително по-малък от вероятността за нещастен случай в ежедневието. Независимо от опасността, която съществува (макар и минимална), остров Стромболи привлича хиляди туристи освен с възможността за толкова близък контакт с вулкана и с характерната си архитектура и красиви плажове.

ЛИПАРИ
Той е спящ стратовулкан, разположен на най-големия от Еолийските острови. За него са характерни експлозивни изригвания и образуване на лавови куполи. Последното му изригване е през 729 г.н.е.

ВУЛКАНО
Той също е спящ стратовулкан с експлозивни изригвания, разположен на едноименния остров в Тиренско море. Последната му активност е през 1900 година.

ЕТНА
Със своите 3350 метра Етна е най-високият активен стратовулкан в Европа. Намира се в североизточната част на остров Сицилия. Изригванията му са съпроводени с образуване на лавови потоци, които не представляват голяма опасност за населените райони, но често разрушават хотели, съоръжения и пътища, построени високо по склоновете. Сицилианците като че ли не се впечатляват много от това и упорито ги изграждат отново на същото място.

Етна

За местните вулканът е един много доходоносен бизнес. Особено популярни са еднодневните автобусни екскурзии. В по-ниските части на склоновете, върху плодородните вулканични почви, сицилианците отглеждат лозя, портокали, лимони и маслини. С изкачването нагоре пейзажът коренно се променя – навсякъде има застинала лава, която на места все още пуши след последните дъждове. Автобусът достига по тесен път до около 1986 метра, където са разположени страничните кратери Силвестри. При благоприятни метеорологични условия изкачването може да продължи с кабинков лифт.

Край пътя виждаме къща, затрупана до покрива с лава. Вулканът е изригнал през нощта и хората не са успели да се спасят.

 Въпреки значителната снежна покривка по високите части, пътят е идеално почистен.

Силвестри – един от страничните кратери. Никога не липсват смелчаци, които да се пързалят в него, а шейни се продават на много места в комплекса.

Близо до страничните кратери Силвестри има комплекс от хотели, ресторанти и сувенирни магазини, в които може да си купите най-различни фигурки, изработени от лава. Независимо, че сградите са разрушавани при някои от изригванията, сицилианците ги издигат отново на същото място.

Изглед към основните кратери

ПАНТЕЛЕРИЯ
В Средиземно море, на около 100 км западно от остров Сицилия, е разположен остров Пантелерия, където се намира едноименният спящ стратовулкан. Последното му изригване е през 1891 година.

МОРСКИ ФЛЕГРЕЙСКИ ПОЛЕТА (ПОДВОДЕН ВУЛКАН)
Северозападно от остров Сицилия се намира този спящ подводен вулкан, активен за последно през 1831 година.

Казват, че единственият, който има власт над вулканите е Сан Дженаро (Свети Януарий) – покровителят на Неапол. Той е епископ на Неапол, обезглавен през 305 г.н.е. Тогава жена на име Еузебия събира в шишенца кръвта на Сан Дженаро. Тези шишенца се пазят все още. Кръвта в тях отдавна е изсъхнала, но на ежегодните чествания тя отново се втечнява, което понякога става веднага, а друг път отнема дни. Хората вярват, че ако кръвта не се втечни, през тази година ще се случи някаква трагедия в Неапол. По въпроса дали наистина Сан Дженаро пази Неапол от опустошителния гняв на Везувий, църквата и учените мълчат, но е добре да вярваме, че нещо или някой има власт над тези толкова магнетични, страховити и непредсказуеми творения на природата.

Вулканите в Италия. Част първа

Публикувано в www.bg-damma.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар