петък, 13 декември 2013 г.

Християнски светини в Истанбул - църквата-музей "Света София"

текст: Елица Лукова
снимки: Елица Лукова / Ю. Русков

За възникването на Истанбул се носят много легенди. Според една от тях през VII век пр.н.е. цар Визас от Мегара решил да изгради нов град. Допитал се до оракула от Делфи къде го издигне, но от отговора така и нищо не разбрал. Тръгнал с флота си цар Визас да търси „земята срещу слепците”, както го посъветвал оракулът. Едва когато стигнал Босфора, разбрал значението на думите. На азиатския бряг се издигал град Халкедон и само слепци можело да не забележат прекрасната земя срещу тях. Цар Визас изградил своя нов град именно на това място и го нарекъл Византион, а по-късно превзел и Халкедон.


Стратегическото местоположение на Византион предопределя бурното му развитие като център на търговията. Няколко века по-късно попада под властта на Рим, а през 330 година Константин Велики избира града за новата столица на Римската империя. След смъртта на императора, тя е преименувана на Константинопол (Градът на Константин) и повече от 1000 години остава столица на новосъздадената Източната Римска империя, наречена по-късно Византийска империя. През 1453 година, след 53-дневна обсада, султан Мехмет Втори превзема Константинопол и го превръща в столица на Османската империя.

Много от храмовете, изградени по време на византийския период, са превърнати в джамии, но не и разрушени. През вековете са запазени непокътнати по-голямата част от уникалните мозайки в църквите „Света София” и „Исус Христос Спасител – Хора”, а за нас, православните християни, е важно да знаем, че Вселенската патриаршия и до днес се намира в Истанбул.

Църквата-музей „Света София” или Църквата на светата Премъдрост Божия
Според историците първата църква „Света София” е построена по време на управлението на император Константин Велики, но тя изгаря при пожар през 404 година и до наши дни не е достигнало нищо от нея. Издигнатата на същото място базилика през 415 години също е опожарена след малко повече от век – по време на въстанието Ника срещу император Юстиниан. Останки от тази църква са открити при разкопки през 1936 година.

След потушаването на въстанието император Юстиниан заповядва на това място да бъде издигнат храм с невиждани дотогава размери. Църквата, наричана от мнозина „осмото чудо на света”, е построена само за 5 години и в продължение на хилядолетие остава най-големият християнски храм в света. Днес този шедьовър на византийската архитектура е четвъртата по площ църква. Вътрешността впечатлява с изключително красиви златни мозайки и скъп мрамор, донесен от различни краища на Византийската империя. Бързият строеж на храма и сеизмичната активност в района векове наред създават проблеми със стабилността и са причина за неколкократното падане на купола.




Мястото, където са короновани византийските императори

След като кръстоносците от Четвъртия кръстоносен поход превземат Константинопол през 1204 година, от църквата са откраднати много ценни предмети, а след нахлуването на османците през 1453 година, „Света София” е превърната в джамия, като са изградени 4 минарета. Красивите византийски мозайки не са унищожени, а замазани с хоросан или гипс или покрити с дървени плоскости. През XVI век по проект на османския архитект Синан са изградени странични подпори, които решават проблемите със стабилността.

 

 „Света София” е била църква в продължение на 916 години и джамия през следващите 477. След обявяването на Турската република, по заповед на Ататюрк, тя е превърната в музей, в който вече са разкрити голяма част от уникалните златни византийски мозайки.


В мрамора, с който са облицовани стените, може да се види ръката на Богородица...

... и дяволът

Макар да е известна под името „Света София”, църквата не е построена в чест на християнската светица София, а на Премъдростта Божия (на гръцки Αγία Σοφία означава Премъдрост Божия).

Следва продължение...
Християнски светини в Истанбул - Вселенската патриаршия и Българската екзархия
Християнски светини в Истанбул - църквата-музей "Исус Христос Спасител - Хора"
Християнски светини в Истанбул - църквата "Свети Стефан"
Фестивал на лалето - Истанбул 2013. Част първа
Фестивал на лалето - Истанбул 2013. Част втора


Публикувано в www.bg-damma.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар