петък, 28 март 2014 г.

Часът на Земята

текст: Елица Лукова
снимки: www.foter.com

"Планетата произвежда достатъчно, за да задоволи потребностите на всеки човек, но недостатъчно да задоволи алчността на хората." Махатма Ганди

Малцина си дават сметка колко тясна е връзката ни с планетата, която обитаваме. Ние зависим от количеството и качеството на нейните ресурси, като същевременно ѝ влияем чрез нашите действия и дори чрез избора, който ежедневно правим. По данни на най-голямата независима организация за опазване на околната среда WWF, населението на Земята ежегодно използва с 50% повече ресурси, отколкото може да ни осигури нашата планета, а ако тази тенденция се запази, през 2030 година ще са ни необходими ресурсите на повече от две планети. Една от глобалните кампании на WWF е "Часът на Земята", която сплотява усилията на хора от всички континенти около идеята за спасяването на нашата прекрасна планета.

 Часът на Земята - Берлин 2011

Началото на тази инициатива е поставено през 2007 година, когато 2,2 милиона жители на Сидни, Австралия, изразяват своята съпричастност към решаването на екологичните проблеми, изгасвайки осветлението в домовете си за един час. Кампанията бързо се разраства и се превръща в световен феномен. През 2012 година в нея се включват над 7000 града в 152 държави от всички континенти. С участието на повече от 2 милиарда души, "Часът на Земята" се превръща в най-голямата инициатива за спасяването на планетата. България се включва в нея от 2009 година.

Часът на Земята - Сидни 2012

От 2012 година "Часът на Земята" работи с базираната в YouTube платформа "Аз правя, ти действаш", която цели инициативата да продължи повече от 1 час. Милиони хора, водени от загрижеността за бъдещето на планетата, отправят своите предизвикателства – от призиви за употреба на енергоспестяващи крушки и отказ от използване на пластмасови бутилки, до замяна на найлоновите торбички с такива за многократна употреба.


 Часът на Земята - Париж 2011

"Транспортът например е отговорен за една четвърт от консумацията на енергия и е един от най-големите замърсители," казва във видео обръщението си еврокомисаря по въпросите на околната среда Янез Поточник и отправя своето предизвикателство към света: "Ако 1000 човека спрат да използват колите си само за една седмица, аз ще напиша песен и ще я изпълня на сцена пред 1000 души, а предизвикателството ми към онези, които нямат кола, е да убедят поне един човек да остави колата си вкъщи. Ще го направя, ако вие действате! Вярвам, че всеки има силата да промени света, в който живеем."

Не забравяйте да изгасите осветлението за 60 минути на 29 март в 20.30 часа.

Публикувано в www.bg-damma.comНяма коментари:

Публикуване на коментар