сряда, 25 декември 2013 г.

Норвегия - магията на Севера. Част първа

текст и снимки: Елица Лукова


Защо винаги, когато стане въпрос за Норвегия, се споменава думата магия? Какво толкова вълшебно може да има в една студена северна страна? Отговорът е – всичко. Това е страната, в която може да видите повече нюанси на синьото и зеленото, отколкото някога сте си представяли, че съществуват. Може да плавате по фиордите, дълги стотици километри и въпреки това, през цялото време да виждате брега пред и зад вас. Дори църквите като че ли току-що са излезли от някоя приказка и приличат по-скоро на къщичката на Баба Яга. Нека подправим всичко това с мъничко магически тролски прах и да се насладим на емоцията.

Кралство Норвегия заема западната част на Скандинавския полуостров. Почти половината територия на страната се намира северно от Северния полярен кръг, поради което, по време на лятното слънцестоене през юни, полярният ден продължава 24 часа. Обратно, през декември, когато е зимното слънцестоене, полярната нощ продължава 24 часа.

Независимо, че няма граничен контрол между Швеция и Норвегия, за наша изненада, на влизане в страната се налага да слезем от автобуса, за да бъде "сканиран" от митническите служби.


"Скенерът"


Не след дълго продължаваме за Осло. Около две трети от територията на страната се заема от планини, пътищата са тесни и придвижването към столицата е сравнително бавно. Край нас се редуват пленителни пейзажи и времето минава почти неусетно.


Със своята площ от 454 кв.км, Осло е смятан за една от най-големите столици не само в Европа, но и в целия свят. За разлика от тях обаче, като че ли не е толкова шумен и забързан град. Населението е едва 600 000 души. Осло е разположен е на брега на живописния Ослофиорд, а на северозапад от града се намира световноизвестният зимен спортен център Холменколен, където се издига най-старата шанца за ски скокове в света.

Многобройните музеи в града разказват за викинги и славни мореплаватели. В музея "Кон-Тики" може да видите дървения сал, с който Тур Хайердал прекосява Тихия океан през 1947 година, както и тръстиковата лодка Ра II. В Музея на викингите са изложени оригинални викингски кораби отпреди 1000 години. Един от най-посещаваните музеи несъмнено е "Фрам", където основният експонат е едноименният кораб на Фритьоф Нансен. По-късно той е използван и за експедициите на Ото Свердруп и Руал Амундсен. 

Музеят "Фрам"

Корабът "Фрам" на Фритьоф Нансен

Знаете ли защо в центъра на София има булевард, носещ името на норвежкия полярен изследовател Фритьоф Нансен, а на стената на кметството в Осло е поставена паметна плоча, изобразяваща т.нар. Нансенов паспорт? Този документ, наречен на името на създателя си, позволява на бежанците да пътуват безпрепятствено и да се заселват където пожелаят. Благодарение на него хиляди български бежанци от Западна Тракия успяват да се завърнат в родината си. За своята активна обществена дейност Нансен получава Нобелова награда за мир през 1922 година.


Нансенов паспорт – на стената на кметството в Осло


Сградата на Парламента


Кралският дворец


В сърцето на града се намира една от най-големите забележителности на Норвегия – Фрогнер парк, в който е разположен скулптурният парк "Вигеланд". Стотиците творби от камък и бронз са дело на известния скулптор Густав Вигеланд.

Паркът "Вигеланд"

Паркът "Вигеланд"


"Монолит" – най-високата скулптура в парка, представлява колона от монолитен камък с височина 16 метра, състояща се от 121 вплетени фигури


След обиколката на Осло се отправяме към най-големия фиорд в Норвегия. Във втората част от статията ще ви разкажа за плаването по дългия цели 205 километра Зогнефиорд, ще посетим две изумителни дървени църкви и ще се натъкнем на къщи, чийто покрив е покрит с трева.

Следва продължение...

Норвегия - магията на Севера. Част втора
Плаване по Зогнефиорд
Боргунд - църква от зората на християнството в Норвегия


2 коментара: