сряда, 1 януари 2014 г.

Новогодишен концерт на Виенската филхармония

текст: Елица Лукова
снимка: www.wienerphilharmoniker.at

Сега е моментът да организирате едно незабравимо посрещане на 2015 година с посещение на виенския Новогодишен концерт. Не, няма грешка. И тази година Виенската филхармония, под диригентството на Даниел Баренбойм, като истински посланик на добра воля отправи своето новогодишно приветствие не само към публиката в „Златната зала” на Музикферайн (сградата на Дружеството на приятелите на музиката), но и към милиони хора в над 90 държави, излъчили концерта.

За своята над 160-годишна история Виенската филхармония се утвърждава като един от най-добрите оркестри в света. Само музиканти, доказали своя талант и умения в продължение на поне 3 години във Виенската държавна опера, имат право да свирят във филхармонията. Тук е мястото да спомена, че цигуларката Албена Данаилова е концертмайстор на Виенската филхармония от 6 години.

Концертите всъщност са три и имат еднаква програма - Предварително представление (на 30 декември от 11 часа), Предновогодишен концерт (на 31 декември от 19.30) и Новогодишен концерт (на 1 януари от 11.15). Макар „Златната зала” да има 1744 места и възможност за 300 правостоящи, тя не може да побере всички желаещи да присъстват на трите концерта. Поради изключително големия интерес право да закупят билети имат щастливците, определени чрез жребий. От 2 до 23 януари на сайта на Виенската филхармония тече регистрацията за така желаните билети. До края на март избраните чрез томбола кандидати ще получат по пощата информация относно закупуването.

Почитателите на класическата музика от цял свят имат право да се регистрират по веднъж за всеки от концертите. Билетите за 30 декември струват между 130 и 380 евро, като на Предварителното представление не се допускат правостоящи. Цената на билетите за Предновогодишния концерт варира между 20 и 720 евро, а тези за Новогодишния струват между 30 и 940 евро, като за концерта на 1 януари може да заявите не повече от два билета.

Вероятно ще се запитате защо е нужно човек да дава толкова пари за нещо, което може да види и по телевизията, при това напълно безплатно? Освен възможността да се насладят на живо на виртуозното изпълнение на едни от най-добрите творби на композиторите от фамилия Щраус и техните съвременници, зрителите стават и участници в тези грандиозни представления. По традиция концертите завършват с „Радецки марш” на Йохан Щраус – баща, а диригентът включва аплодисментите на публиката като част от изпълнението на гениалното произведение. В „Златната зала” като че ли се отприщва лавина от положителни емоции, а нима може да има нещо по-вълнуващо и запомнящо се от това?


Публикувано в www.bg-damma.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар