неделя, 1 декември 2013 г.

Капри – островът на омайните морски нимфи

текст: Елица Лукова
снимки: Елица Лукова / www.foter.com

Южно от Неаполитанския залив и едва на няколко километра от Сорентинския полуостров се намира живописният остров Капри, на който според гръцката митология живеели сирените. Морските нимфи привличали с омайните си песни моряците, след което ги погубвали. Когато корабът на Одисей минавал покрай острова, той накарал моряците да запушат ушите си с восък, а него да завържат за мачтата, за да не се поддаде на песните на красивите създания.

Любимото райско кътче на римските императори днес привлича хиляди туристи от цял свят, а красотата му е вдъхновение за писатели, поети и художници. „Островът на безгрижието”, както често го наричат, е с площ около 10 км2 и е заобиколен от „най-синьото море”.

Първите впечатления на туристите, пристигайки на Марина гранде, обикновено са от множеството малки уютни хотели, ресторантчета и сувенирни магазини, с които е осеяно Голямото пристанище. Казват, че не сте разгледали наистина Капри, ако не го видите откъм морето. Затова не пропускайте обиколката на острова с лодка, която ще ви отведе до Синята, Зелената, Бялата и Кораловата пещера, ще видите отблизо Фаральоните, ще се полюбувате на уединените плажове и тюркоазено сините води на Тиренско море.

Монте Соларо (589 метра) е най-високата точка на Капри. В подножието на планината лежи Марина гранде (Голямото пристанище).

Фаральоните са 3 скали, които се издигат в морето в непосредствена близост до брега. Най-отдалечената от брега скала е уникално местообитание на синия гущер (Podarcis sicula coerulea), който според учените не се отличава по нищо от зеления гущер, обитаващ останалата част на Капри, освен по цвета.


В основата на средната скала се намира Арката на влюбените. Ако, преминавайки с лодката през нея, целунете любимия човек, ще се обичате завинаги.

Неслучайно го наричат „най-синьото море”

Синята пещера – един от символите на Капри. Входът е едва метър над морската повърхност, поради което влизането в пещерата става с малки лодки при подходящи метеорологични условия.

Пленителният син цвят на водата се получава при пречупването на светлината, навлизаща в пещерата през отвор, който е разположен точно под входа, а песните на лодкарите правят преживяването още по-вълнуващо.

След разходката около острова не пропускайте да посетите двата града – Капри и Анакапри. От Марина гранде до Капри може да стигнете за около 3 минути със зъбчатата железница Фуниколаре. Горната спирка на „влакчето” е точно до площад "Умберто I", който местните с любов наричат "Пиацета" (площадчето). Оттук може да хванете автобус за Анакапри, да тръгнете пеша към градините на Август или просто да се отдадете на блажено нищоправене, което италианците изразяват с благозвучното Dolce far niente. Това е мястото, където се събират богове и простосмъртни, холивудски знаменитости и обикновени туристи.

Недалеч от Пиацета се намират градините на Август

Фаральоните (изглед от градините на Август)

Виа Круп – стръмната павирана пътека свързва Марина пикола (Малкото пристанище) с манастира "Сан Джакомо" и градините на Август. Изградена е в началото на XX век по поръчка на немския индустриалец Фридрих Алфред Круп.

Заливът на Марина пикола (Малкото пристанище) – мястото, където Одисей едва не се поддава на омайните песни на сирените (изглед от градините на Август)

Ако намерите време да се разходите до Анакапри, непременно посетете Вила "Сан Микеле", от чиято градина се разкрива панорамна гледка към Капри, Сорентинския полуостров и Везувий. Построена е преди повече от век от шведския лекар Аксел Мунте. Пристигайки на Капри, той поема по дълго и стръмно каменно стълбище, което го отвежда край руините на малък параклис, построен в чест на Сан Микеле. Запленен от красотата на това място, Аксел Мунте решава да изгради дома си точно тук. „Къщата ми трябва да е отворена за слънцето, вятъра и гласа на морето, точно като гръцки храм и да има светлина, светлина, светлина навсякъде,” казва Аксел Мунте и успява да постигне това, изграждайки Вила "Сан Микеле".


Изглед към Капри и Сорентинския полуостров от Вила Сан Микеле


Има още толкова много неща, които може да видите и направите по време на престоя си на малкия, но удивително красив остров – да посетите руините на вилите на император Тиберий, да се изкачите до върха на планината Монте Соларо, да се разходите по пътеките, които ще ви отведат до смайващи скални образувания и да се влюбите в Капри, точно като хиляди други преди вас.

публикувано в www.bg-damma.com


2 коментара: