събота, 4 януари 2014 г.

Цюрих - финансовият център на света. Част първа

текст и снимки: Елица Лукова



Цюрих е най-големият град в Конфедерация Швейцария и административен център на едноименния картон. В Цюрих се намира швейцарската фондова борса, централите на повечето швейцарски банки, както и клонове на много чужди. Той е световен център на търговията със злато и често оглавява класациите за най-добро заплащане, най-високо качество на живот в света, най-богатият град в Европа. Мнозина свързват Цюрих само с бизнес, финанси, банки и едва ли не очакват дори разхождайки се по улиците да се чува шума от броене на пари. Наскоро четох за откритието на американски психолози, че шумът, който се издава при броене на банкноти действа като антидепресант и хората стават по-устойчиви при стресови ситуации. Нека се разходим по улиците на един от най-големите финансови центрове в света и да проверим дали жителите му са толкова ведри и спокойни, и какво още може да ни предложи този очарователен град.




Градът е разположен е покрай бреговете на река Лимат, там, където тя изтича от Цюрихското езеро






В Стария град се намира най-голямата и натоварена ж.п. гара в страната, от която започва добилата световна слава Банхофщрасе (Гаровата улица). Наричат я „диаманта на Цюрих” и „рай за купувачите”. На дългата една миля улица, водеща към Цюрихското езеро, освен финансови институции и множество кафенета, са разположени десетки бутици на световно известни марки за дрехи, обувки, аксесоари, бижута и разбира се – часовници.




Наричат Парадеплац (Парадния площад) „сърцето” на Банхофщрасе. Тук са разположени офисите на големи швейцарски банки и финансови институции.




Фраумюнстер (изглед откъм Парадеплац)църквата на стар бенедиктински женски манастир



Църквата Фраумюнстер


Църквата „Свети Петър” – часовникът на камбанарията й е най-големият в Европа. Циферблатът му е с диаметър 8,7 метра


Васеркирхе (Водната църква) е построена на малък остров в река Лимат. Разположена е между Гросмюнстер (Голямата катедрала), чиито кули са един от символите на Цюрих, и Фраумюнстер



Едно от емблематичните места в Цюрих е историческият площад Линденхоф, разположен на едноименния хълм, откъдето се открива пленителна гледка към Стария град и река Лимат. В горещите летни дни местните често търсят прохлада в сенките на десетките липи на площада далеч от забързания ритъм на ежедневието. И макар Линденхоф да е място, на което като че ли забравяш за времето, се налага да побързаме, за да видим колкото е възможно повече от Цюрих.




Старият град (изглед от площад Линденхоф)



Старият град (изглед от площад Линденхоф)


Старият град (изглед от площад Линденхоф)

Следва продължение...

Цюрих - финансовият център на света. Част втора 



Няма коментари:

Публикуване на коментар