четвъртък, 5 декември 2013 г.

Боденското езеро и остров Майнау. Част първа

текст и снимки: Елица Лукова

В южна Германия, на границата с Австрия и Швейцария, се намира едно от най-големите езера в Европа – Боденското, известно още като Швабско море или Констанц. Бреговата ивица е с обща дължина 273 км, като немската част е 173 км, швейцарската – 72, а австрийската – едва 28 км. Поради мекия климат и богатото културно наследство в областта, това е една от най-посещаваните туристически дестинации в Централна Европа. Десетки пасажерски кораби и фериботи кръстосват надлъж и нашир водите на езерото, давайки възможност на туристите да стигнат до всяко от китните градчета, разположени по бреговете на Констанц. Регионът е известен още с лозята и овощните си градини. Струва си да седнете в някой от многобройните ресторанти, за да опитате от дъхавите вина, които се произвеждат тук. Те често се сервират с прясно уловена риба – костур, сьомга, змиорка, пъстърва или щука.

Боденското езеро

В югоизточния край на Боденското езеро се влива извиращата от Швейцарските Алпи река Рейн, преминава през него и изтича на запад при град Констанц, разделяйки го на две части. Констанц е разположен едва на няколко километра от Швейцария, което е спасило всички исторически сгради от бомбардировките по време на Втората световна война. Жителите на града са се възползвали от непосредствената си близост до неутрална Швейцария и оставяли Констанц осветен, заблуждавайки по този начин враговете, че това е швейцарска територия.

Констанц
В Констанц се намира един от най-младите университети в Германия, основан през 1966 година, който днес вече се нарежда сред водещите висши учебни заведения в страната. В библиотеката му се съхраняват около два милиона книги, достъпни за десетте хиляди студенти по всяко време на денонощието.

Констанц е родното място на граф Фердинанд фон Цепелин, който конструира дирижабъла с твърда носеща конструкция, наречен „цепелин“ на името на своя създател.

Само на 7 километра от град Констанц се намира Майнау. Наричат го „Островът на цветята“ и често го сравняват с рая, но едва ли има думи, които да опишат красотата и магнетизма на това място. Големият едва 45 хектара остров ежегодно привлича около 1,7 милиона туристи с бароковия замък от XIII век и с изумителното разнообразие от цветя и пеперуди.

Усмихнато цвете посреща посетителите на острова

Каскада от цветя

През VIII век Майнау е собственост на Абатството Райхенау, което по-късно го дарява на Ордена на Тевтонските рицари, останали на острова повече от 500 години. Именно те изграждат удивителния бароков замък. В началото на XIX век Майнау е присъединен към Великото херцогство Баден, а през 1853 година херцог Фридрих I купува острова и го използва като лятна резиденция. По това време са засадени много от екзотичните дървета в парка, които херцогът е донесъл от пътуванията си в чужбина. След неговата смърт през 1907 година, Майнау сменя няколко пъти собствениците си и постепенно започва да губи очарованието си, докато не става притежание на граф Ленарт Бернадот, който реставрира замъка и превръща острова в райско кътче. От 1974 година Майнау е собственост на фондация „Ленарт Бернадот“, управлявана от съпругата – графиня Соня Бернадот, а по-късно – от най-голямата им дъщеря, Бетина. Фондацията използва приходите от входни такси не само за поддръжка на замъка и градините, но част от средствата се дават за научни проекти и опазване на околната среда.

снимка: www.foter.com
Бароковият замък



Италианската градина, в която растат около 500 вида рози

 Италианската градина

Голямото разнообразие от кактуси, палми и много други екзотични видове на острова свидетелства за мекия климат

Джуджето...


всъщност е постройка, умело декорирана с цветя

Нека изпием по чаша ароматно кафе, преди да продължим нашата разходка из острова

Боденското езеро и остров Майнау. Част втора

Публикувано в www.bg-damma.com

2 коментара:

  1. Фотографии очень красивые! Я буду следовать ваш блог.
    С наилучшими пожеланиями из хорватскe!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Я очень рада, что Вам нравится мой блог. Спасибо большое!

      Изтриване