четвъртък, 24 април 2014 г.

Фестивал на лалето - Истанбул 2014

текст и снимки: Елица Лукова


Често наричат Холандия „страната на лалетата”, но малцина знаят за произхода и историята на това нежно пролетно цвете. От родната Персия, лалето е пренесено в Османската империя, където се превръща в любимо цвете на турските султани. Култивираното им отглеждане започва през XV век по време на управлението на Сюлейман Великолепни. Различните сортове лалета са назовавани с красиви поетични имена – „пролетно утро”, „блясъкът на рубина”, а цените на някои специални сортове достигат 1000 златни монети за луковица.





В средата на XVI век лалето продължава пътя си към Европа, благодарение на тогавашния австрийски посланик в Константинопол, който изпраща няколко луковици във Виена. По-късно е пренесено и в Холандия, където се развива истинска „мания по лалетата”, а цената на някои луковици достига приблизително стойността на къща в Амстердам.





Днес лалето е един от символите на Истанбул. Всеки април от 2006 година насам Истанбулската община организира фестивал на лалето. Засаждането на луковиците започва от ноември месец предходната година и продължава до пролетта. По-нетърпеливите цветове разцъфват още през март и загатват за предстоящата възхитителна гледка. Многобройни концерти, изложби и конкурси съпровождат фестивала на лалето през целия април.

Паркът Булбос е разположен до крепостните стени на древния Константинопол



За деветия фестивал са засадени 20 милиона лалета от 211 вида, които придават неповторим колорит на космополитния град. Освен големите паркове Емирган, Йълдъз, Гюлхане и Булбос, които са потънали в тази цветна феерия, лалета могат да се видят буквално на всяко възможно място на открито. Неслучайно казват, че от няколко години насам в Истанбул вече има пето годишно време – сезонът на лалетата.


На европейския бряг на Босфора, на площ от 452 000 кв.м, е разположен най-големият парк в Истанбул – Емирган 




Публикувано в www.missis.bg



Няма коментари:

Публикуване на коментар