четвъртък, 24 април 2014 г.

Фестивал на лалето - Истанбул 2014

текст и снимки: Елица Лукова


Често наричат Холандия „страната на лалетата”, но малцина знаят за произхода и историята на това нежно пролетно цвете. От родната Персия, лалето е пренесено в Османската империя, където се превръща в любимо цвете на турските султани. Култивираното им отглеждане започва през XV век по време на управлението на Сюлейман Великолепни. Различните сортове лалета са назовавани с красиви поетични имена – „пролетно утро”, „блясъкът на рубина”, а цените на някои специални сортове достигат 1000 златни монети за луковица.

В средата на XVI век лалето продължава пътя си към Европа, благодарение на тогавашния австрийски посланик в Константинопол, който изпраща няколко луковици във Виена. По-късно е пренесено и в Холандия, където се развива истинска „мания по лалетата”, а цената на някои луковици достига приблизително стойността на къща в Амстердам.

Днес лалето е един от символите на Истанбул. Всеки април от 2006 година насам Истанбулската община организира фестивал на лалето. Засаждането на луковиците започва от ноември месец предходната година и продължава до пролетта. По-нетърпеливите цветове разцъфват още през март и загатват за предстоящата възхитителна гледка. Многобройни концерти, изложби и конкурси съпровождат фестивала на лалето през целия април.

Паркът Булбос е разположен до крепостните стени на древния КонстантинополЗа деветия фестивал са засадени 20 милиона лалета от 211 вида, които придават неповторим колорит на космополитния град. Освен големите паркове Емирган, Йълдъз, Гюлхане и Булбос, които са потънали в тази цветна феерия, лалета могат да се видят буквално на всяко възможно място на открито. Неслучайно казват, че от няколко години насам в Истанбул вече има пето годишно време – сезонът на лалетата.


На европейския бряг на Босфора, на площ от 452 000 кв.м, е разположен най-големият парк в Истанбул – Емирган 
Публикувано в www.missis.bgНяма коментари:

Публикуване на коментар